Vármúzeum

 
Aktuális híreink:
 
- A Budavári Húsvéti Sokadalom ideje alatt (2015. április 5-6.) múzeumunk a Dísz tér felől csak a rendezvényre megváltott jeggyel közelíthető meg, de a jegy ezen időszak alatt belépést biztosít a Vármúzeumba is. Amennyiben nem szeretné a Húsvéti Sokadalom jegyét megváltani, úgy javasoljuk, hogy az OSzK gyorslifttel, illetve gyalogosan a Szarvas tér vagy a Várkertbazár felől megközelíthető új Királypince bejáraton keresztül látogassanak hozzánk.
 
- 2015. április 15-én, szerdán a Vármúzeum 10-től 13 óráig tart nyitva. A nyitva tartás ideje alatt az Oroszlános udvar felőli bejáratunk nem üzemel. Javasoljuk, hogy az OSzK gyorslifttel, illetve gyalogosan a Szarvas tér vagy a Várkertbazár felől bejáraton keresztül látogassanak hozzánk. 
 
- 2015. április 24-én, pénteken technikai okok miatt a Vármúzeum 12-től 18-óráig tart nyitva.
 
- Ebben az évben is megrendezzük kisiskolásoknak szóló nyári táborunkat 2015. június 22-től június 26-ig. Részletek kicsit később, figyelje holnapunkat!
 
Programok:

 

Vasárnapi történeti séták

 

2015. április 5., vasárnap 10.30
A budaszentlőrinci pálos főkolostor története
vetített képes előadás
Előadó: Bencze Zoltán régész
 
2015. április 12., vasárnap 10.30
A magyar-Anjou címeres selyemkárpit

A kiállítást bemutatja: B. Nyékhelyi Dorottya régész

2015. április 19., vasárnap 10.30
"Leugrok a sarki fűszereshez" - Bolttípusok rövid kereskedelem- és
építéstörténete a középkortól napjainkig

vetített képes előadás
Előadó: Benda Judit régész

2015. április 26., vasárnap 10.30
„A legmagyarabb Habsburg“- József nádor
Történeti séta a palotatörténeti kiállításban
Tárlatvezető: Dr. Zalka Péter főmuzeológus
 
A vezetéseken a múzeumba megváltott belépőjeggyel vehet részt.

Szabadegyetemi előadás

2015. április 22., szerda, 17 óra
Mátyás-templom – A budavári Nagyboldogasszony-templom évszázadai
Tárlatvezetés a kiállításban
Tárlatvezető: Dr. Farbaky Péter főigazgató, a kiállítás kurátora
Részvétel: Ingyenes
 
Időszaki kiállítás:
 
Mátyás templom – A budavári Nagyboldogasszony-templom évszázadai
A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, és ehhez kapcsolódóan a Mátyás-templomban 2015 tavaszán nagyszabású, kettős időszaki kiállítás keretében mutatjuk be a budavári Nagyboldogasszony-(Mátyás-)templom gazdag történetét. E templom a Katolikus Egyház egyik nagy múltú főtemploma, a Világörökség része, amely koronázó templomként, az állami reprezentáció helyszíneként a magyar történelemben, plébániatemplomként pedig Buda várostörténetében is kiemelkedő szerepet játszott.
A kiállítás megtekinthető: 2015. április 16-tól  október 18-ig.
 

Időszaki kiállítás külső helyszínen:

 

Az Unger-háztól a Királyi Palotáig - Ybl Miklós (1814-1891) öröksége Budapesten

A kiállítás helyszíne: A Millenniumi Földalatti Vasút állomásai

http://www.btm.hu/?q=ybl

 

Állandó kiállítások:

 

Buda "a királyi méltóság széke és trónusa" - a középkori királyi palota - A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának részben megújult állandó kiállítása

 

A királyi palota a kultúra vára - A Budavári Palota története 1686-tól napjainkig

http://www.btm.hu/?q=palota_allando

 

Fény és árnyék - a főváros 1000 éves története

http://www.btm.hu/?q=fenyesarnyek_var

 

Ősi népek, antik kultúrák - Budapest története az őskortól az avar kor végéig

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

A magyar-Anjou címeres selyemkárpit

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Gótikus szobrok a budai királyi palotából

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Museo Mundial állomások a BTM Vármúzeumában:

A Museo Mundial projekt Európa négy országában, Németországban, Csehországban, Portugáliában és Magyarországon megvalósuló figyelemfelkeltő projekt melyet az Európai Unió finanszíroz.

A program célja elősegíteni múzeumok és civil szervezetek közös munkáját, oly módon, hogy a múzeumok állandó kiállításaiban a Millenniumi Fejlesztési Célokat, valamint az egész világot érintő globális kérdéseket különböző interaktív állomások formájában beépíti.

 

A BTM Vármúzeumában négy állomás működik: egy a Királypincében a középkori palota higiéniai viszonyai kapcsán, mely rövid áttekintést nyújt a higiéniai viszonyokról az elmúlt évszázadokban, kettő a Budapest - Fény és árnyék, a főváros 1000 éves története című várostörténeti kiállításban a Föld vízháztartása és a nők esélyegyenlőségének és oktatásának jelentőségével kapcsolatban. A negyedik állomás a múzeum második emeletén az Ősi népek, antik kultúrák című állandó kiállításban egy újonnan elhelyezett szkíta sírhoz, kapcsolódóan készült. A 2500 éves sírleletben egy édesanya és kisgyermeke nyugszik. Az állomás a csecsemők bronzkori táplálásának eszközeivel foglalkozik.  2015. első felében kerül átadásra az utolsó állomás a BTM Vármúzeumában. Az állomások egy évig látogathatók.

Vásároljon múzeumi bérletet ajándékba!

http://www.btm.hu/?q=aktualis&page=1

 

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

1014 Budapest, Szent György tér 2. Budavári Palota E épület

Telefon: (06)(1) 487-8871

E-mail cím: kapcsolat@mail.btm.h

http://www.btm..hu/

 

Aquincumi Múzeum

 

Programok:

 

2015. április 11., szombat, 11.00

XVIII. Aquincumi Költőverseny

Az Aquincumi Múzeum, a Magyar Írószövetség és a Pannon Művészet Alapítvány meghirdeti a XVIII. Aquincumi Költőversenyt. A hívó mondat ebben az évben: „Ab urbe condita. – A város alapításától.” (Titus Livius)

Az elő zsűri bírálata alapján döntőbe jutott versekről e-mail-ben adunk tájékoztatást április 6-tól. Döntő és eredményhirdetés: 2015. április 11., 11.00

A döntőbe jutott művek, színészek tolmácsolásában hangzanak el. A helyszínen epigrammaíró verseny lesz megadott témában.

http://www.aquincum.hu

 

2015. április 14., kedd, 14.00

AnticCafé

Az Aquincum Baráti Kör 2012 decemberében útjára indította AnticCafé néven ismeretterjesztő klubdélutánját. A havonta megrendezésre kerülő új programsorozat a rómaiak örökségét mutatja be élményszerűen az aktív időskorúak számára. Mindezt kötetlen stílusban és kellemes környezetben, minden alkalommal más-más témát körüljárva.

Aktuális téma: Tojástól az almáig: az aquincumi piac története

Zöldségért, húsért, gyümölcsért, italokért, de akár finom anyagokért, ékszerekért az aquincumi polgárok a helyi piacot keresték fel. Hogy nézett ki a piacépület Aquincumban és a Birodalom más városaiban?  Hogyan működött a piac és hogyan mérték az árukat? Mindezen kérdésekre kaphatnak választ Dr. Láng Orsolya és Budai Balogh Tibor régészektől és az aquincumi piacépületet is bejárjuk az érdeklődőkkel.

A programra előre bejelentkezés szükséges!

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2015. április 25., 11.00

Megélhetési költségek 2000 éve és ma - Polgár-Nyerges Anita régész előadása

Az előadás során ókori források és régészeti emlékek segítségével vizsgáljuk, hogy milyen hasonlóságokat és milyen különbségeket találunk az ókori és napjaink megélhetési kiadásaiban? Hány as volt egy fél kiló kenyér? Mennyibe került a fürdőbelépő? Ki mennyit keresett? Az előadás ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ érdekes régészeti leletek bemutatása mellett.

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

Időszaki kiállítások:

 

2015. április 17., péntek, 11.00

Spakni, ecset, lézerszkenner – régi és új technológiák alkalmazása a régészeti kutatásban Óbudától Újpestig – kiállítás megnyitó

A régészeti feltárásokon alkalmazott módszerek, technológiák – ahogy más tudományok esetén is – folyamatosan változnak, fejlődnek. A rendelkezésünkre álló lehetőségek köre az utóbbi évtizedekben jelentősen bővült: ma már nem pusztán csákánnyal, lapáttal és ecsettel dolgozunk, hanem például lézerszkennerrel, talajradarral és víz alatti szonárral, de alkalmazzuk a DNS technológiát, vagy a pollenvizsgálatot is. Ezek az új technológiák és módszerek egyre fontosabb szerepet töltenek be a lelőhelyek előzetes felderítésében, feltérképezésében és a leletek kiértékelésében, árnyalva, kiegészítve, vagy éppen módosítva a korábban kialakult képet és újabb dimenziókat megnyitva segítik elő saját múltunk megismerését.

Kiállításunkon ezekről az újabb módszerekről és technológiákról, a régészet eszköztárának fejlődéséről és bővüléséről szeretnénk közérthető, de alapos áttekintést nyújtani Óbuda és a Főváros más területein végzett régészeti kutatásokból vett példákkal.

A kiállítás megtekinthető: 2015. április 17 – október 31.

www.aquincum.hu

 

Nincs másik! - Három páratlan műkincs Budapest földjéből

Kétezer éves emberalakok egy kelta edényen, egy mesterien megalkotott római kori bronzmécses és egy Mátyás király kori itáliai fazekasmester remekműve - a tárlat három, olyan, minden szempontból egyedülálló műtárgyat mutat be részletesen, amely a közelmúlt fővárosi ásatásain került elő.

A kiállítás művészi grafikák és irodalmi asszociációk használatával igyekszik tovább gondolni, újraértelmezni ezeket az ősi alkotásokat.

A kiállítás megtekinthető: 2015. május 1-ig.

http://www.aquincum.hu/programajanlo

Állandó kiállítások:

Tegularium - új állandó kiállítás

A Tegularium tulajdonképpen egy téglaraktár, melynek hangulatos szemközti oldalán egy kis kiállítás kap helyet, mely arra vállalkozik, hogy aquincumi példák segítségével bemutassa, hol és hogyan készültek a római téglák és más kerámia-építőelemek, miként használták fel őket, mit árulnak el számunkra téglákon fennmaradt bélyegek és feliratok, végezetül a téglák kutatásának, mint tudományterületnek a fejlődését tablókon röviden szemléltetjük.

http://www.aquincum.hu

 

Róma Aquincumban

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Aquincumi Látványraktár

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Új attrakcióelemek a Pannonia Provincia Program jegyében

http://www.aquincum.hu

 

Egyéb információk:

 

Vásároljon éves múzeumi bérletet az Aquincumi Múzeumban! (Részletes információ a múzeum honlapján.)

 

www.aquincum.hu

 

2014. április 1 – 2015. október 31.

Aquincumi Múzeum nyári nyitva tartása

2015. április 1-től az Aquincumi Múzeum hosszabbított nyári nyitva tartással várja kedves Látogatóit. A Régészeti park 09.00-18.00, a kiállítások pedig 10.00-18.00 tekinthetők meg.

 

További információ:

Aquincumi Múzeum - Közönségkapcsolati csoport

1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Tel.: (06-1) 430-10-81

Fax: (06-1) 430-10-83

E-mail: aquincum@aquincum.hu

Website: www.aquincum.hu

 

 

Kiscelli Múzeum

 

Kiscelli Múzeum

 

Állandó kiállítások:

 

A főváros régisége, 1780-1873

http://kiscellimuzeum.hu/a_fovaros_regisege_1780_1873

 

Közterek és Magánterek - Mozaikok Budapest múltjából, 1873-1940

http://kiscellimuzeum.hu/kozterek_es_maganterek

 

Arany Oroszlán Patika

http://kiscellimuzeum.hu/a_pesti_arany_oroszlan_patika

 

Nyomdák és újságok Buda-Pesten

http://kiscellimuzeum.hu/nyomdak_es_ujsagok_buda_pesten

 

Pest-budai cégérek

http://kiscellimuzeum.hu/pest_budai_cegerek

 

Elérhetőség:

Kiscelli Múzeum

1037 Budapest, Kiscelli. u.108.

Telefonszám: 430-1076

E-mail cím: kiscell@kiscellimuzeum.hu

Web cím: www.kiscellimuzeum.hu

 
 
  Fővárosi Képtár 

 

Programok:

 

A Dús

2015. április 2., péntek, 19 órakor

Finissage - Záróbuli - Closing Party

Közreműködik : Forgács Péter art-ista

Zenél: Másik János

 

Időszaki kiállítások:

 

TEMPLOMTÉR

 

Dús László festőművész kiállítása

A kiállítás megtekinthető: 2015. április 6-ig

Rendező: B. Nagy Anikó

 

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

Állandó kiállítások:

 

Válogatás a Fővárosi Képtár XX. századi és XXI. század első éveinek műveiből

http://www.btmfk.iif.hu/ujallando.html

 

Szoborcsarnok

http://www.btmfk.iif.hu/kiall_h.html

 

Kiscelli Múzeum külső és belső udvar

http://www.btmfk.iif.

 

Kiscelli Múzeum Kriptája

Sorin Dumitrescu román festő és illusztrátor

Román Akadémia tagja 2006-tól

Alapítója az Anastasia Alapítványnak. Az Alapítvány tagjai 1994-ben a Múzeum Kriptájának falaira keresztény művészeti festményeket alkottak.

http://www.btmfk.iif.

 

Az Újkori Várostörténeti osztály állandó kiállításain:

 

* A főváros régisége, 1780-1873

* Közterek és Magánterek - Mozaikok Budapest múltjából, 1873-1940

* Pest-budai cégérek

 

a Fővárosi Képtár gyűjteményében lévő festmények, grafikák, metszetek, festett cégérek jelentős számban szerepelnek.

 

Fővárosi Képtár

1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Telefonszám: Tel/fax.: 36/1/388-7817, fax.: 36/1/368-7917

E-mail cím: fovarosi_keptar@mail.btm.hu

http://www.btmfk.iif.hu/

 

Budapest Galéria

 
Időszaki kiállítás:
 

2015. április 13., hétfő 18.00 kiállítás megnyitó

TÖBB FÉNY! Fénykörnyezetek

Megnyitja: Hajdu István, szerkesztő, műkritikus

Elsőként valósul meg Magyarországon nagyszabású fényművészeti kiállítás, mely ezúttal a totális befogadói élményt nyújtó fénykörnyezeteket vonultatja fel a magyar vonatkozású termésből. A fény meghatározza a környezetet, ezért a tárlat fény által tudatosított jelenlét kulturális és művészeti példáit sorakoztatja egymás mellé: a természetes és mesterséges külső, valamint a belső fények megteremtette helyzeteket és ábrázolásaikat, a beltéri installációkat

és a kültéri éjépítészetet.

 

Kiállító művészek:

BLOKK Csoport, Bordos László Zsolt, Erdély Dániel, Borsos János, Bortnyik Éva-Tubák Csaba, Csáji Attila, Dargay Lajos, Domián Gyula, Eperjesi Ági, Erdély Miklós, Ferenczi Zola, Galántai György - Tóth Gábor, Gyarmathy Tihamér, Halász Péter Tamás, Hopp-Halász Károly, Július Gyula, Kecskés Péter, Kiégő Izzók, Kepes György, Komoróczky Tamás, Korodi Luca, Kuchta Klára, Mátrai Erik, Méhes Lóránt, Mengyán András, Péter Ágnes, PPML, Sugár János, Szigeti Gábor Csongor, Szilágyi Lenke-Berkes Dóra, Sztojánovits Andrea, Várnai Gyula, Vicsek Viktor, ZAWAR

 

A kiállítást megnyitja:  Hajdu István, szerkesztő, műkritikus

A kiállítás kurátora: Paksi Endre Lehel

A kiállítás megtekinthető:  2015. augusztus 23-ig

Új Budapest Galéria (Bálna),

1093 Budapest, Fővám tér 11–12.

info@budapestgaleria.hu

www.budapestgaleria.hu/uj/

 

2015. április 17., péntek 17.00 – kiállítás megnyitó

Előhívott emlékeim

Chochol Károly retrospektív fotókiállítása

Idén, a kerek születésnap jó ösztönzést adott a már nagyon is aktuális visszatekintéshez. A Budapest Galéria falain zömmel még nem publikált műveket mutat a nyolcvan éves alkotó a közönségnek. Megismerhetik a vérbeli, sőt mondhatni száguldó fotóriportert, a különleges hangulatú városképek, erőteljes portrék, formabontó tájképek, a vérbő képi humor vagy a meghökkentő formai játékok alkotóját.

Megnyitó személyek: Sárkány Győző grafikus, a Hungart elnöke, a MAOE alelnöke és Tóth József fotográfus, kiváló művész

A kiállítás kurátora: Szarka Klára

A kiállítás megtekinthető:  2015. május 10-ig.

 

Schmal Károly képzőművész kiállítása

Schmal Károly képi világa tökéletesen szabad, kötetlen és öntörvényű, mégis szigorú és erőteljes, valami rend sejlik át a rendezetlenségen. Ezt a kettősséget Schmal egyrészt

a rendkívül finom rajzi térjátékkal, másrészt a képhordozó anyag képpé tételével éri el:

úgy gyűri a papírt, vagy hajlítja a fémet, ahogyan a festők magát az imaginárius képsíkot,

a gyűrődés belép a kép terébe, a kép, a rajz pedig a gyűrődés keltette térhatást játssza tovább.

A kiállítás kurátora: Sulyok Miklós

A kiállítás megtekinthető:2015. április 12-ig.

 

Bíró Sándor festőművész kiállítása

Bíró Sándor tájaiban szinte eltűnnek az időszakos, impresszionisztikus jelenségek,

az általános, az állandó kerül előtérbe. Tájtöredékei az Egész megragadására tesznek kísérletet. Még akkor is, ha az ember jelenlétének tájaiban egyetlen, hiányra törésre

utaló jel van: az erdő végtelen szövetében szakadást, sebet ejtő irtás. (Sturcz János)

A kiállítás kurátora: Sulyok Miklós

A kiállítás megtekinthető:  2015. április 12-ig.

 

Helyszín: Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.

http://budapestgaleria.hu/uj/

http://budapestgaleria.hu/uj/kovetkezo-kiallitasok/

 

Új Budapest Galéria: márciusban zárva.

Elérhetőségek:

Új Budapest Galéria (Bálna),

1093 Budapest, Fővám tér 11–12.

info@budapestgaleria.hu

www.budapestgaleria.hu/uj/

 

Elérhetőség

Budapest Galéria

Új Budapest Galéria (Bálna), 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

info@budapestgaleria.hu

http://budapestgaleria.hu/uj/

 

Állandó kiállítás:

 

Varga Imre Gyűjtemény

www.budapestgaleria.hu

1033 Budapest, Laktanya utca 7.

 

Nyitva: hétfő kivételével 10-18 óráig.