Vármúzeum

 
Aktuális híreink:
- A Vármúzeum 2015. február 28-ig téli nyitva tartási rend szerint működik. Ennek megfelelően hétfőn zárva, keddtől vasárnapig 10:00 és 16:00 óra között tart nyitva.
 
Programok:
 
Időszaki kiállítás:
 
A restaurálás művészete – Megújult műtárgyak a Budapesti Történeti Múzeumban

Öt műtárgy – öt történet: széteséstől megmentett vászon, megtisztított, megújított felületek, régi szépségükben pompázó bútorok.

A BTM Vármúzeuma legújabb időszaki kiállításán öt kiemelkedő műkincse megújulásának történetét mutatja be. Hogyan szépült meg II. Lipót képmása? Hogyan tárult fel Andrea Pozzo (1642-1709) festménye a megtisztítás, ráfestés eltávolítása után? Milyen beavatkozásra volt szüksége az 1900 körüli kisasztalnak a budai királyi palotából? Ezekre a kérdésekre ad választ az új kiállítás.

A kiállítás megtekinthető: 2015. január 11-ig meghosszabbítva!

http://www.btm.hu/?q=rest_muv

 

Időszaki kiállítás külső helyszínen:

 

Az Unger-háztól a Királyi Palotáig - Ybl Miklós (1814-1891) öröksége Budapesten

A kiállítás helyszíne: A Millenniumi Földalatti Vasút állomásai

További információ: http://www.btm.hu/?q=ybl

 

Állandó kiállítások:

 

Megújult állandó kiállítás:

Buda „a királyi méltóság széke és trónusa” - a középkori királyi palota - A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának részben megújult állandó kiállítása
 
A 2014. december 19-én részben megújult formában megnyílt palotatörténeti kiállítás a múzeum ásatásai során feltárt tárgyi emlékekből került összeállításra. Közülük is a legszebbek és a palota történetéhez leginkább kapcsolódnak a középkori uralkodói családokat és előkelőiket reprezentáló címeres emlékek, amelyek köveken és kályhacsempéken maradtak ránk. E címeres emlékeket egészíti ki néhány építészeti maradvány bemutatása. A kőemlékek közül érdemes kiemelni a boltozat indításához tartózó két kőmaradványt, amit csonkolt faágakkal díszítettek.
Az első részben főként a régészeti-műemléki szempontból „semleges” teret, a lépcsőházi szakaszt újítottuk meg. Ezekben a részekben a középkori palota általános- és építéstörténetébe vezetjük be a látogatót. Megújul az eredeti, 1968-as kiállításból ismert, a második világháborút követő ásatások során feltárt maradványokat bemutató makett is.
A kiállítás megújításának most befejezett, második szakaszában a Királypince felé vezető részben a királyi könyvtárakat, valamint Hunyadi Mátyás könyvtárát, az egykori középkori palota latrináját, őrségének körülményeit és egy kőfaragóműhelyt lehet a palotából részletesebben megismerni. Mátyás könyvtárából a Philostratus kódex másolatát lapozgathatják is a látogatók a kiállításban az érintőképernyős tájékoztatók mellett. Továbbá bemutatásra kerül egy 3D-s animáció a középkori királyi palota 1540 körüli állapotának egy lehetséges változatáról.
További információ: http://www.btm.hu/?q=palota_var
 
 

A királyi palota a kultúra vára - A Budavári Palota története 1686-tól napjainkig

 

A Budavári Palota a főváros egyik emblematikus építmény együttese, a főváros státusz szimbóluma. Bár már régóta a világörökség része, mozgalmas és látványos történetével eddig csak időszaki vagy töredékes állandó kiállítás foglalkozott. Részben ezt a hiányt 0kívánja bepótolni az új várostörténeti kiállításhoz szervesen kapcsolódva a BTM készülő új kiállítása, ami a díszlépcsőház terében hívja „időutazásra” látogatóinkat. A földszinti térben az újjáépülő palota 1686 és 1857 közötti mozgalmas történetét meséljük el látványos tárgyanyag felvonultatásával. Az első emelet pedig az 1905-re elkészülő új, európai léptékben is nagyszabású palota történetét, építését, virágzását és pusztulását beszéli el az 1980-as évekre befejeződő felújítással együtt.

http://www.btm.hu/?q=palota_allando

 

Fény és árnyék - a főváros 1000 éves története

http://www.btm.hu/?q=fenyesarnyek_var

 

Ősi népek, antik kultúrák - Budapest története az őskortól az avar kor végéig

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

A magyar-Anjou címeres selyemkárpit

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Gótikus szobrok a budai királyi palotából

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Museo Mundial állomások a BTM Vármúzeumában:

A Museo Mundial project Európa négy országában, Németországban, Csehországban, Portugáliában és Magyarországon megvalósuló figyelemfelkeltő projekt melyet az Európai Unió finanszíroz.

A program célja elősegíteni múzeumok és civil szervezetek közös munkáját, oly módon, hogy a múzeumok állandó kiállításaiban a Millenniumi Fejlesztési Célokat, valamint az egész világot érintő globális kérdéseket különböző interaktív állomások formájában beépíti.

 

A BTM Vármúzeumában négy állomás működik: egy a Királypincében a középkori palota higiéniai viszonyai kapcsán, mely rövid áttekintést nyújt a higiéniai viszonyokról az elmúlt évszázadokban, kettő a Budapest – Fény és árnyék, a főváros 1000 éves története című várostörténeti kiállításban a Föld vízháztartása és a nők esélyegyenlőségének és oktatásának jelentőségével kapcsolatban. A negyedik állomás a múzeum második emeletén az Ősi népek, antik kultúrák című állandó kiállításban egy újonnan elhelyezett szkíta sírhoz, kapcsolódóan készült. A 2500 éves sírleletben egy édesanya és kisgyermeke nyugszik. Az állomás a csecsemők bronzkori táplálásának eszközeivel foglalkozik.  2015. első felében kerül átadásra az utolsó állomás a BTM Vármúzeumában. Az állomások egy évig lesznek látogathatók.

 Vásároljon múzeumi bérletet ajándékba!

http://www.btm.hu/?q=aktualis&page=1

 

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

1014 Budapest, Szent György tér 2. Budavári Palota E épület

Telefon: (06)(1) 487-8871

E-mail cím: kapcsolat@mail.btm.h

www.btm.hu

 

 

Aquincumi Múzeum

 

Programok:

 

2015. január - március

Mater Fabia Herbariuma - Házi praktikák az Ókorból

A természetből nyerhető színek és illatok titkainak megismerésére, ma is jól használható ókori technikák elsajátítására nyílik lehetőség az Aquincumi Múzeumban.

Az antik kertek jellemző növényeinek változatos felhasználási módjaival szakember ismerteti meg az alkotóműhely résztvevőit. Az ismeretszerzés mellett az aktív tevékenység, kenőcsök, festékek készítése is része a programnak. A tanfolyamra 17 éven felüliek jelentkezését várjuk.

Eső alkalom: 2015. január 31. - Párlatok, gyógykenőcsök – ókori egészségfortélyok

További információ:

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

Időszaki kiállítások:

Nincs másik! - Három páratlan műkincs Budapest földjéből

Kétezer éves emberalakok egy kelta edényen, egy mesterien megalkotott római kori bronzmécses és egy Mátyás király kori itáliai fazekasmester remekműve - a tárlat három, olyan, minden szempontból egyedülálló műtárgyat mutat be részletesen, amely a közelmúlt fővárosi ásatásain került elő.

A kiállítás művészi grafikák és irodalmi asszociációk használatával igyekszik tovább gondolni, újraértelmezni ezeket az ősi alkotásokat.

A kiállítás megtekinthető: 2015. május 1-ig.

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

 

Állandó kiállítások:

 

Tegularium – új állandó kiállítás

A Tegularium tulajdonképpen egy téglaraktár, melynek hangulatos szemközti oldalán egy kis kiállítás kap helyet, mely arra vállalkozik, hogy aquincumi példák segítségével bemutassa, hol és hogyan készültek a római téglák és más kerámia-építőelemek, miként használták fel őket, mit árulnak el számunkra téglákon fennmaradt bélyegek és feliratok, végezetül a téglák kutatásának, mint tudományterületnek a fejlődését tablókon röviden szemléltetjük.

http://www.aquincum.hu

 

Róma Aquincumban

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Aquincumi Látványraktár

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Új attrakcióelemek a Pannonia Provincia Program jegyében

http://www.aquincum.hu

 

Egyéb információk:

 

Vásároljon éves múzeumi bérletet az Aquincumi Múzeumban! (Részletes információ a múzeum honlapján.)

 

2014. november 1 – 2015. március 31.

Aquincumi Múzeum téli nyitva tartása

A téli időszakban is látogatható a múzeum kiállítási épülete, a Virtuális élménytér, a Festőház a Mitológiai játszótér és a Kronoszkóp domb.

Fentiek mellett száraz, csúszásmentes időjárási körülmények között a romkert is látogatható. A romkertben található védőépületek a téli időszakban zárva tartanak.

www.aquincum.hu

 

További információ:

Aquincumi Múzeum – Közönségkapcsolati csoport

1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Tel.: (06-1) 430-10-81

Fax: (06-1) 430-10-83

E-mail: aquincum@aquincum.hu

Website: www.aquincum.hu

 

Kiscelli Múzeum

 

Kiscelli Múzeum

 

Időszaki kiállítás:

 

Ybl Miklós/Operaház – Technika a kulisszák mögött

A Kiscelli Múzeum a 2014-es Ybl-év kapcsán a budapesti Operaház épületéhez készült tervekből nyit kiállítást október 2-án. Bemutatjuk az épület homlokzati vázlatait, néhány végleges tervet és részletrajzot, illetve a színpadgépezet egyszerűsített modelljét. Rendkívül érdekesek és szépek az épületgépészeti és a színpadtechnikai berendezések tervei. Különleges az Operaház hűtő-fűtő szisztémája, a világítás eszközei és a korszak színházépítészetében központi szerepet játszó tűzvédelmi megoldás. Bemutatjuk az akkoriban igen modernnek számító, először a budapesti Operaháznál alkalmazott Asphaleia-rendszerű hidraulikus színpadmozgató gépezetet, eredeti tervrészletek, fotók és egy nagyméretű mozgatható modell segítségével.

A kiállítás megtekinthető: 2015. január 18-ig.

Állandó kiállítások:

 

A főváros régisége, 1780–1873

http://kiscellimuzeum.hu/a_fovaros_regisege_1780_1873

 

Közterek és Magánterek – Mozaikok Budapest múltjából, 1873–1940

http://kiscellimuzeum.hu/kozterek_es_maganterek

 

Arany Oroszlán Patika

http://kiscellimuzeum.hu/a_pesti_arany_oroszlan_patika

 

Nyomdák és újságok Buda-Pesten

http://kiscellimuzeum.hu/nyomdak_es_ujsagok_buda_pesten

 

Pest–budai cégérek

http://kiscellimuzeum.hu/pest_budai_cegerek

 

Elérhetőség:

Kiscelli Múzeum

1037 Budapest, Kiscelli. u.108.

Telefonszám: 430-1076

E-mail cím: kiscell@kiscellimuzeum.hu

Web cím: www.kiscellimuzeum.hu

 

  Fővárosi Képtár                                                                                           

 

Időszaki kiállítások:

  

TEMPLOMTÉR

 

Installációk két évtizede a Fővárosi Képtárban

Meghosszabbítva: 2015. január 25. 

Rendezők. Mattyasovszky Péter, Fitz Péter, Lorányi Judit

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

 

Állandó kiállítások:

 

Válogatás a Fővárosi Képtár XX. századi és XXI. század első éveinek műveiből

http://www.btmfk.iif.hu/ujallando.html

 

Szoborcsarnok

http://www.btmfk.iif.hu/kiall_h.html

 

Kiscelli Múzeum külső és belső udvar

http://www.btmfk.iif.

 

Kiscelli Múzeum Kriptája

Sorin Dumitrescu román festő és illusztrátor

Román Akadémia tagja 2006-tól

Alapítója az Anastasia  Alapítványnak. Az Alapítvány tagjai 1994-ben a Múzeum Kriptájának falaira keresztény művészeti festményeket alkottak.

http://www.btmfk.iif.

 

Az Újkori Várostörténeti osztály állandó kiállításain:

 

* A főváros régisége, 1780–1873

* Közterek és Magánterek – Mozaikok Budapest múltjából, 1873–1940

* Pest–budai cégérek

 

a Fővárosi Képtár gyűjteményében lévő festmények, grafikák, metszetek, festett cégérek jelentős számban szerepelnek.

 

Fővárosi Képtár

1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Telefonszám: Tel/fax.: 36/1/388-7817, fax.: 36/1/368-7917

E-mail cím: fovarosi_keptar@mail.btm.hu

http://www.btmfk.iif.hu/

 

Budapest Galéria

 
Időszaki kiállítás:

 

MemoryLab – Photography Challenges History

Az Európai Fotóhónapok Szövetsége 2014-ben ünnepli 10. születésnapját. 2014 azonban Európát az első világháború kitörésének 100. évfordulójára is emlékezteti. Ebből az alkalomból a partnervárosok úgy döntöttek, hogy a közös kiállításukat a huszadik század történelmének bemutatásának szentelik.

Az európai fővárosokban – és így a Budapesten is – megrendezett tárlatokon szereplő fotográfusok saját történelmük és lokális konfliktusaik terhével viaskodva hozták létre alkotásaikat, legyen szó a két világháború, a délszláv válság, illetve az európai integráció nehézségeiről. A személyes élményeken átszűrt történelmi tapasztalat mélyebb megértést eredményez, valamint a már elérhető feldolgozásokkal, értelmezésekkel folytat párbeszédet.

A budapesti kiállításon szereplő művészek:

Tanja Boukal, Broomberg & Chanarin, Marcell Esterházy, Gábor Gerhes, Greber & Cohen, Marko Lipus, Andreas Mühe, Erwin Olaf, Jonathan Olley, Gábor Ősz, Borut Peterlin

A kiállítás kurátora: Uhl Gabriella

A kiállítás megtekinthető:  2015. január 12-ig.

http://budapestgaleria.hu/uj/

Helyszín: Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.

http://budapestgaleria.hu/uj/kovetkezo-kiallitasok/

 

Munka-művek

Kiállítás megnyitó időpontja: 2015. január 22. 17.00 

A Munka-művek című csoportos kiállítás a mai magyar képzőművészet különböző területeinek képviselői közül olyan alkotókat mutat be, akiknél különös hangsúllyal megjelenik a saját alkotófolyamat iránti érdeklődés és ennek az érdeklődésnek a dokumentálási igénye. A tárlaton az említett alkotói attitűd különféle formáit és megnyilvánulásait láthatja a látogató: vázlatfüzettől blogig, fotó-és videó-dokumentációtól szöveges elemzésig.

A kiállításon szereplő művészek:

Bálványos Levente, Czene Márta, Csáky Marianne, Csiszér Zsuzsi, Ember Sári, Flohr Zsuzsi, Győrffy László, Haász Katalin, Keller Diána, Koronczi Endre, Kristóf Gábor, Kroó Anita, Magyarósi Éva, Ráskai Szabolcs, Sipos Eszter, Szabó Ádám, Szemző Zsófia

A kiállítás kurátora: Szegedy–Maszák Zsuzsanna

A kiállítást megnyitja: Zombori Mónika, művészettörténész

A kiállítás megtekinthető: 2015. január 22 – március 8.

Helyszín: Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.

 

Retracings – archívumhasználat a kortárs fotográfiában

Az archívumhasználatról szóló kiállítás ötletét és koncepcióját részben Jacques Derrida tanulmányai ihlették. Az archiválási lázról írott tanulmányában arra tett kísérletet, hogy leválassza az archívumot, mint intézményt, arról a szerinte leegyszerűsített használatról, amelyben az emlékezet tapasztalataként, azaz ’az eltűnt idő nyomában indított kutatásként’ definiálódik.

A levéltárak, gyűjtemények narratívaképző erejéről a képzőművészet is megszólalt, aktívan használva az archívumokat már az 1970-es évektől. A rákérdezés aktualitása a digitális gyűjtemények megjelenésével és szuper gyorsaságú terjedésével került előtérbe.

A kiállítás célja, hogy a szövegek, fotó és egyéb gyűjteményi egységeken keresztül összefüggésekre mutasson rá, és dialógust kezdeményezzen a dokumentumok különböző fajtái között, és a párbeszédet kiterjessze a konfliktusokkal terhelt világunkra.

A kiállító művészek: Ana Adam, Bozsó András, Csontó Lajos, Hajdú József, Károly Sándor Áron, Kovács Melinda, Cristian Opris, Szamódy Zsolt Olaf, Tarjáni Antal, Telek Balázs

A kiállítás kurátora: Uhl Gabriella

A kiállítás megtekinthető: 2015. január 12-ig.

 

http://budapestgaleria.hu/uj/

Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.

http://budapestgaleria.hu/uj/kovetkezo-kiallitasok/

 

Kortársak: gyűjtők és művészek – hazai és nemzetközi munkák magyarországi magángyűjteményekben 2010–2014

Kiállításunk a hazai kortárs gyűjtők nélkülözhetetlen gazdasági és társadalmi szerepvállalására kívánja felhívni a figyelmet. Társadalmi jelentősége van a gyűjtők által oly gyakran hangsúlyozott személyes motívumnak:  a műtárgyak iránti szenvedélyes érdeklődésnek, a művészet szeretetének és a gyűjtők és a művészek egymást-megismerésének, nem ritkán barátságának is. A 47 hazai magángyűjteményből megvalósult bemutató kiindulópontja és inspirálója lehet a kortárs művek iránti érdeklődés megélénkülésének, újabb gyűjtemények születésének.

A kiállítás megtekinthető: 2014. december 18. – 2015. március 1.

Helyszín: Új Budapest Galéria (ÚBG), 1093 Budapest, Fővám tér 11–12.

http://budapestgaleria.hu/uj/

 

Elérhetőség

Budapest Galéria

Új Budapest Galéria (Bálna), 1093 Budapest, Fővám tér 11–12.

info@budapestgaleria.hu

http://budapestgaleria.hu/uj/

 

Állandó kiállítás:

 

Varga Imre Gyűjtemény

www.budapestgaleria.hu

1033 Budapest, Laktanya utca 7.

Nyitva: hétfő kivételével 10-16 óráig.