Vármúzeum

Programok:
 

2014. április 2.., szerda, 17 óra

Szabadegyetemi előadás

A királyság szíve: Buda-Pest a késő középkori Magyar Királyság fő városa

Előadó: Dr. Végh András

Belépés, ingyenes!

 

2014. április 19 - 21.

Budavári Húsvéti Sokadalom

A múzeum a Sokadalom belépőjével ingyenesen látogatható. Amennyiben nem szeretne a Sokadalom programján részt venni, a múzeumot csak az OSzK-ban működő lifttel, a Dózsa György tér felől tudja megközelíteni.

 

Időszaki kiállítások:

 

A belarusz ikonfestészet a 17–18. században - A Belarusz Köztársaság Nemzeti Művészeti Múzeumának gyűjteményéből

A kiállítás a különböző stílusú belarusz ikonok sokaságát vonultatja fel  - különös tekintettel a belarusz nemzeti kultúra aranykorára, a barokk korszakára. A belarusz barokk ikon ugyanis a 18. századra jellegzetes és figyelemre méltó jelenséggé vált. Bár az alap továbbra is az ortodox hagyomány maradt, a helyi mesterek az európai művészet metódusait követték, s a barokk művészet hatására ekkoriban a belarusz művészet egyre közelebb került az európai művészeti folyamatokhoz.

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 28 –június 9.

 

Fiatalok az épített - és természeti környezet védelméért

A Város- és Faluvédők Szövetségének kiállítása gyermekek alkotásaiból

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 12 - április 27-ig 

 

Festők a tükörben – magyar önarcképek az Uffizi Képtárból

A kiállítás újdonsága, hogy olyan 24 magyar festménnyel találkozhat a hazai nagyközönség az Uffizi Képtár gyűjteményéből, amelyek nagy része teljesen ismeretlen itthon. Ilyen például Markó Károly egyetlen önarcképe vagy Nemes Eliza gyönyörű portréja. A firenzei magyar gyűjtemény története igazi kultúrtörténeti csemege, kialakulása során a legjelentősebb művészeink – például Csók István vagy Szinyei Merse Pál – kiváló portréin kívül olykor egy hamis kép vagy éppen egy csalással odajuttatott önjelölt piktor munkája is bekerült a gyűjteménybe.

A kiállítás megtekinthető: 2014. július 20-ig.

http://www.btm.hu/?q=uffizi

 

Eltűnő Núbia

2013. őszén Lantai-Csont Gergely, a fiatal magyar fényképész, mintegy négy hónapos kelet-afrikai expedíciót szervezett az Afrikai Magyar Egyesület támogatásával. A National Geographic Traveller magazin rangos díját 2013-ban elnyert fotós, fő célja az Egyiptomtól egészen Kelet-Kongóig tartó úton, a zárt közösségek felkeresése és magas színvonalú fotódokumentáció készítése volt. A tárlat elsődleges célja Szudán gazdag kultúrájának és kulturális örökségének néhány szeletének bemutatása. Másodlagos cél a legdélebbi ismert magyar kötődésű csoport, a magyarabok bemutatása elsőnként magyar kiállításon.

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 21-ig.

http://www.btm.hu/?q=nubia

 

Vármúzeum húsvéti nyitva tartása:

Április 20., vasárnap: 10 - 18.

Április 21., hétfő: 10 - 18.

 

Állandó kiállítások:

 

A királyi palota a kultúra vára - A Budavári Palota története 1686-tól napjainkig

A Budavári Palota a főváros egyik emblematikus építmény együttese, a főváros státusz szimbóluma. Bár már régóta a világörökség része, mozgalmas és látványos történetével eddig csak időszaki vagy töredékes állandó kiállítás foglalkozott. Részben ezt a hiányt kívánja bepótolni az új várostörténeti kiállításhoz szervesen kapcsolódva a BTM készülő új kiállítása, ami a díszlépcsőház terében hívja „időutazásra” látogatóinkat. A földszinti térben az újjáépülő palota 1686 és 1857 közötti mozgalmas történetét meséljük el látványos tárgyanyag felvonultatásával. Az első emelet pedig az 1905-re elkészülő új, európai léptékben is nagyszabású palota történetét, építését, virágzását és pusztulását beszéli el az 1980-as évekre befejeződő felújítással együtt.

http://www.btm.hu/?q=palota_allando

 

Fény és árnyék - a főváros 1000 éves története

http://www.btm.hu/?q=fenyesarnyek_var

A Budapesti Történeti Múzeum e kiállításhoz kapcsolódó Városfelfedező programja múzeumpedagógiai nívódíjat nyert 2013-ban.

Jöjjön el családjával és fedezze fel Budapest történetét a Városfelfedező mappa segítségével! Megvásárolható a múzeum  boltjában!

 

Ősi népek, antik kultúrák - Budapest története az őskortól az avar kor végéig

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

A magyar-Anjou címeres selyemkárpit

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Buda középkori királyi várpalotája

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Gótikus szobrok a budai királyi palotából

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Vásároljon múzeumi bérletet ajándékba!

http://www.btm.hu/?q=aktualis&page=1

 

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

1014 Budapest, Szent György tér 2. Budavári Palota E épület

Telefon: (06)(1) 487-8871

E-mail cím: kapcsolat@mail.btm.h

www.btm.hu

 

Aquincumi Múzeum

Programok:

 

A 2014-ben fennállásának 120. évfordulóját ünneplő Aquincumi Múzeum, az alábbi programokkal várja Önt.

 

 

2014. április 6., vasárnap, 11.00

 

Ismeretterjesztő előadás - Biller Anna: Akik a csontokból olvasnak…

Az előadás során egy, a régészek munkáját nagymértékben segítő tudomány terület, az archaeozoológia kerül bemutatásra, különféle, állatian izgalmas példán keresztül, az állatcsontok feltárásától kezdve egészen az eredmények közléséig.

http://www.aquincum.hu

 

2014. április 12., szombat, 11.00

A költészet napja - XVII. Aquincumi Költőverseny

Az Aquincumi Múzeum és a Pannon Művészet Alapítvány 17. alkalommal hirdette meg az Aquincumi Költőversenyt, amelynek hívómondata ebben az évben: „Tempora mutantur et nos mutamur in illis. - Az idők változnak, és mi változunk velük.” A döntő és eredményhirdetés április 12-én, 11.00-kor kerül megrendezésre az Aquincumi Múzeumban.

A döntőbe jutott művek, színészek tolmácsolásában hangzanak el. A helyszínen epigrammaíró verseny is lesz megadott témában.

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2014. április 15., kedd, 14.00

AnticCafé

Az Aquincum Baráti Kör 2012 decemberében útjára indította AnticCafé néven ismeretterjesztő klubdélutánját. A havonta megrendezésre kerülő új programsorozat a rómaiak örökségét szeretné élményszerűen bemutatni az aktív időskorúak számára. Mindezt kötetlen stílusban és kellemes környezetben, minden alkalommal más-más témát körüljárva.  Az aktuális téma: Ép testben ép lélek– Egészség és szépségápolás a római korban A szépségápolás azon formáival ismerkedünk a Biola Biokozmetikai Kft közreműködésével, amelyek már az antik világban is népszerűek voltak. A természetes anyagokból készült kozmetikumokat a program résztvevői le is tesztelhetik.

A programra előre bejelentkezés szükséges!

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

Időszaki kiállítások:

 

2014. április 4., 13.00

Kiállítás megnyitó - A múlt sodrásában (víz alatti örökségünk nyomában)

A kiállítás bemutatja az Argonauta Kutatócsoporthoz kötődő folyami régészeti kutatások legérdekesebb eredményeit: több száz éves hajóroncsokat, különleges leleteket. Célunk, hogy bepillantást engedjünk a kutatás módszereibe, műhelytitkaiba. Szeretnénk megmutatni, hogy a folyók milyen jelentős hatással voltak a partjaikon élők életére. A kiállítást kitekintést ad a magyar vonatkozású tengeri régészet eredményeire is, az Osztrák-Magyar Monarchia adriai roncskutatásának felvillantásával. A tárlatnak különös jelentőséget ad, hogy az Országgyűlés a 2014. évi IX. törvényben döntött az UNESCO víz alatti kulturális örökséget védő konvencióhoz történő magyar csatlakozásról.

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 5 – 27.

http://www.aquincum.hu

 

2014. április 29.

Kiállítás megnyitó - „Szent Flórián a Védőszent”

Szent Flórián vagy  Florianus valós történelmi személy volt. 240. körül született és 304. május 4-én halt mártírhalált.  A római légióban századosként szolgált, itt vette fel a keresztény hitet. Szolgálati idejében bátor tűzoltóként viselkedett. Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban újra kitört a keresztényüldözés és Flórián nyíltan megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták, bíróság elé állították és kínhalálra ítélték.

A kiállítással Szent Flórián  (Florianus) visszatér gyökereihez a legenda keletkezésének időszakába a római korba, Aquincumba, ahol magyarországi tűzoltóság és tűzoltás történetének első emlékei kerültek elő.

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 29 - október 31.

http://www.aquincum.hu

 

Műtárgymesék - Fővárosi régészeti értékeink másképp

2012. október 12 – 2014. szeptember 30.

Szokatlan időszaki kiállítással jelentkezik ez év október közepétől az Aquincumi Múzeum. A múzeum kutatói - régészei és restaurátorai - ez alkalommal ugyanis legkedvesebb tárgyaikat mutatják be. Az időszaki kiállításhoz új múzeumi órák kapcsolódnak, amelyekről bővebb információ található a múzeum honlapjának Múzeumpedagógia menüpontjában.

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

  

Állandó kiállítások:

 

Róma Aquincumban

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Aquincumi Látványraktár

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Új attrakcióelemek a Pannonia Provincia Program jegyében

http://www.aquincum.hu

 

Egyéb információk:

 

Vásároljon éves múzeumi bérletet az Aquincumi Múzeumban! (Részletes információ a múzeum honlapján.)

  

2014. április 1 - 2014. október 31.

Aquincumi Múzeum nyári nyitva tartás

2014. április 1-től újra látogatható az Aquincumi Múzeum hangulatos romkertje. A nyári időszakban hosszított nyitva tartással várjuk kedves Látogatóinkat.

http://www.aquincum.hu

 

További információ:

Aquincumi Múzeum – Közönségkapcsolati csoport

1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Tel.: (06-1) 430-10-81

Fax: (06-1) 430-10-83

E-mail: aquincum@aquincum.hu

Website: www.aquincum.hu

 

Kiscelli Múzeum

 

Programok:

 

2014. április 12. szombat, 10.00-13.00

Húsvéti családi délelőtt

Családi délelőttünkön a tavaszi hangulat jegyében színes, élő virágokat ültetünk a múzeum kertjében, majd mai köntösbe öltöztetett húsvéti tojásokat és papírfüzéreket készítünk.

A foglalkozás ára 4 éves kortól 700 Ft/fő, családi kedvezményes jegy: 2100 Ft (szülők + összes gyermek). Mindenkit sok szeretettel várunk!

http://kiscellimuzeum.hu/aktualis_programunk

 

 

Állandó kiállítások:

 

A főváros régisége, 1780–1873

http://kiscellimuzeum.hu/a_fovaros_regisege_1780_1873

 

Közterek és Magánterek – Mozaikok Budapest múltjából, 1873–1940

http://kiscellimuzeum.hu/kozterek_es_maganterek

 

Arany Oroszlán Patika

http://kiscellimuzeum.hu/a_pesti_arany_oroszlan_patika

 

Nyomdák és újságok Buda-Pesten

http://kiscellimuzeum.hu/nyomdak_es_ujsagok_buda_pesten

 

Pest–budai cégérek

http://kiscellimuzeum.hu/pest_budai_cegerek

 

Elérhetőség:

Kiscelli Múzeum

1037 Budapest, Kiscelli. u.108.

Telefonszám: 430-1076

E-mail cím: kiscell@kiscellimuzeum.hu

Web cím: www.kiscellimuzeum.hu

 

Fővárosi Képtár

 

JOVANOVICS TAMÁS: KIBILLEN

A kiállítás megnyitó időpontja: 2014. április 3-án, csütörtökön 18 óra

A kiállítást megnyitja: Szemerédi Endre matematikus

Megtekinthető: 2014. április 27-ig hétfő kivételével 10-18 óráig

 

Válogatás a Levendel-gyűjteményből

„SZÖVETSÉGET FOGADTUNK A GONOSZSÁG ELLEN”

  "Én is orvos leszek”, de én a szegények orvosa" – mesélt kisgyerekkori fogadkozásáról a halála előtti évben készült portréfilmben Levendel doktor. „ A szegényeké, a hajléktalanoké, az alkoholistáké, a legsérültebbeké – vagyis mindenkié. A film végén a rendező-riporter megkérdezte: kicsoda Levendel László, hogyan lehet ezt megfogalmazni? Az orvos-professzor erre így felelt: „egy csóró srác, akit az élet rászorított, hogy mindig többet teljesítsen…”.

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 20-ig hétfő kivételével 10-16 óráig

A kiállítás kurátora: Lorányi Judit

http://www.btmfk.iif.hu/2014.html

 

Állandó kiállítások:

 

Válogatás a Fővárosi Képtár XX. századi és XXI. század első éveinek műveiből

http://www.btmfk.iif.hu/ujallando.html

 

Szoborcsarnok

http://www.btmfk.iif.hu/kiall_h.html

 

Kiscelli Múzeum külső és belső udvar

http://www.btmfk.iif.

 

Kiscelli Múzeum Kriptája

Sorin Dumitrescu román festő és illusztrátor

Román Akadémia tagja 2006-tól

Alapítója az Anastasia  Alapítványnak. Az Alapítvány tagjai 1994-ben a Múzeum Kriptájának falaira keresztény művészeti festményeket alkottak.

http://www.btmfk.iif.

 

Az Újkori Várostörténeti osztály állandó kiállításain:

 

* A főváros régisége, 1780–1873

* Közterek és Magánterek – Mozaikok Budapest múltjából, 1873–1940

* Pest–budai cégérek

 

a Fővárosi Képtár gyűjteményében lévő festmények, grafikák, metszetek, festett cégérek jelentős számban szerepelnek.

  

Fővárosi Képtár

1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Telefonszám: Tel/fax.: 36/1/388-7817, fax.: 36/1/368-7917

E-mail cím: fovarosi_keptar@mail.btm.hu

http://www.btmfk.iif.hu/

 

Budapest Galéria

 
Programok:
 

2014. április 13., vasárnap, 10.30-12.30

Rejtőzködő emberek

Programsorozatunk tovább folytatódik A mecénás főváros című kiállításhoz kapcsolódóan.

Asszociációs játékok, képrészletek és tárgyak alapján keresgélünk, és alkotunk!

 

2014. április 13., vasárnap, 15.00-17.30

Alkotónap az Új Budapest Galériában

Színes játékok és alkotási lehetőségek várják a programra érkezőket.

Rejtvénykártyák alapján keresgélhetnek, felfedezhetik a kiállítást, és több helyszínen is szabadon alkothatnak.

2014. április 27., vasárnap, 10.30-12.30

Rejtőzködő városrészek

Körutazást teszünk! Felfedezzük Budapest régi és mai arcát. De Itáliába is eljutunk!

Asszociációs játékok, képrészletek és tárgyak alapján keresgélünk, és alkotunk!

 

2014. április 27., vasárnap, 15.00-17.30

Alkotónap az Új Budapest Galériában

Színes játékok és alkotási lehetőségek várják a programra érkezőket.

Rejtvénykártyák alapján keresgélhetnek, felfedezhetik a kiállítást, és több helyszínen is szabadon alkothatnak.

 

Részvételi díj: 600 Ft

Helyszín: Új Budapest Galéria (ÚBG) 1093 Budapest, Fővám tér 11–12.

www.budapestgaleria.hu/uj/

 

Időszaki kiállítás:

 

A mecénás főváros – a Fővárosi Képtár

Az Új Budapest Galéria és a Fővárosi Képtár kiállítása

Kiállítás megnyitó időpontja: 2014. április 4., péntek, 17.00

 

A Fővárosi Képtár és a Budapest Galéria a Tavaszi Fesztivál záróeseményeként nyitja meg A mecénás főváros – a Fővárosi Képtár című kiállítását az Új Budapest Galériában, a Bálna épületében.

A kiállítás a főváros műpártolásának történetét foglalja össze az 1880-as évektől máig. Bemutatja Budapest képzőművészeti gyűjteményének kialakulását és koncepcióinak módosulásait a kezdetektől napjainkig. A történelem fordulataihoz kapcsolódó izgalmas gyűjteményi változások, intézményi átalakulások során létrejött kollekció bemutatása az utolsó másfél évszázad magyar művészetéről ad átfogó, ugyanakkor egyedi képet.

A kiállítás kurátorai: Fitz Péter és Mattyasovszky Zsolnay Péter.

A kiállítást megnyitja: Dr. Szentes Tamás, főpolgármester-helyettes, Sasvári Edit, művészettörténész

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 5. – augusztus 31., hétfő kivételével minden nap 10–18 óráig.

Helyszín: Új Budapest Galéria (ÚBG) | 1093 Budapest, Fővám tér 11–12.

http://budapestgaleria.hu/uj/

 

Elérhetőség

Intézménynév: Budapest Galéria

Cím: Új Budapest Galéria (Bálna) 1093 Budapest, Fővám tér 11–12.

E-mail cím: info@budapestgaleria.hu

Web cím: http://budapestgaleria.hu/uj/

 

Plein atelier - Görgey Géza festőművész kiállítása

Görgey ábrázoló festészete a régi mesterek – a XVII. századi holland piktúra történetének és technikai kérdéseinek – tudományos szintű ismeretén alapul. Erre a bázisra építi fanyar, önironikus képi világát. Művei vagy sebesen, széles, gyors ecsetvonásokkal vagy lassabban, a részletformákat is aprólékosan kidolgozva készülnek. Vásznain egyidejűleg két nézőpont jelenik meg: a téma iránti „elkötelezettség” és távolságtartás, valamint a festészet szakmai komolysága és a festő pozíciójának felülvizsgálata, önkritikája.

Kurátor: Andrási Gábor

Helyszín: Budapest Galéria (1036 Budapest, Lajos utca 158.)

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 27-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

 

Állandó kiállítás:

 

Varga Imre Gyűjtemény

www.budpestgaleria.hu

1033 Budapest, Laktanya utca 7.

Téli nyitva tartás: keddtől vasárnapig, 10-16 óráig