Vármúzeum

 

Programok:

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

 

Jó ebédhez szól a … zenegép

A Fény és Árnyék kiállításban álló Polyphon zenegép – a múzeumi legenda szerint – egy Magyar utcai nyilvánosházból került a múzeumba. Ez a cserélhető lemezes szerkezet ma is működőképes, de a hétköznapokon nincs használatban. A programon megismerhetik működés közben, illetve szó lesz a történetéről, restaurálásáról is. Vendégeinket – az ebédidőre tekintettel – néhány falattal is megkínáljuk.

Időpontok:2013. október 3., 10., 17. 12.30 órai kezdettel

Belépődíj: 900 Ft/fő

Regisztráció szükséges: kapcsolat@mail.btm.hu

 

 

Mesélő szobrok a palotában Családi kalandozás a Budavári Palotában

A múzeum bejáratánál lévő Háború és Béke szobroktól indulva  faggatjuk a palota szobrait és domborműveit. Felidézzük Magyarország és Buda történetének fontos pillanatait, irodalmi kapcsolódásokat keresünk, végül térképet készítünk. Útvonal: Palota E épület bejárat, Oroszlános kapu, Mátyás kút, Csikós szobor, Savoyai Jenő szobra, Szent György dombormű, Hunyadi László emléktábla.

Időpontok: 2013. október 6., 13., 20. 15 órai kezdettel

Belépődíj:800 Ft/fő

 

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig 1 - „Ahol kézzel foghatóvá válik a történelem”

Egy igazi „boszorkánykonyha” a múzeumban. Rejtélyes vegyszerek közt, soha nem látott eszközökkel dolgozik a varázsló, akinek munkája nyomán újjá születnek a tárgyak, és kézzel foghatóvá válik a történelem egy darabja. Ö a restaurátor. Vele és műhelyével, a múzeumi világ egy izgalmas szegletével

Időpontok: 2013. október 19. 11 órai kezdettel

Belépődíj: 900 Ft/fő

Regisztráció szükséges: kapcsolat@mail.btm.hu

 

Mátyás király szerelmei

A tárlatvezetés során Hunyadi Mátyást magánemberként mutatjuk be. Megismerjük a kor házasodási szokásainak megfelelően ifjúkorának kiszemelt jegyeseit, a választás szempontjait. Kiderítjük ki volt nagy szerelme, egyben egyetlen gyermekének édesanyja, és miért nem lett házasság a kapcsolatból. Majd a Beatrixszal kötött házasság körülményeibe, kettőjük viszonyába pillantunk be. Végül Mátyás halála után Beatrix további sorsát, a Jagelló Ulászlóval kötött szerencsétlen házasságát követjük nyomon.

Időpont: 2013. október 25., 16.30 órai kezdettel

Belépődíj: 800 Ft/fő

 

„A lámpás én vagyok” - Tanárok Éjszakája

Az este során két rendhagyó programmal várjuk a történelmet, valamint a kreatív tárgyakat oktató pedagógusokat. Az elmúlt évek régészeti szenzációja volt az Anjou címeres selyemkárpit előkerülése egy kút mélyéről. A tárgy megtekintése után a restaurálás folyamatát mutatja be egy restaurátor. Fény és Árnyék – a főváros 1000 éves története c. kiállításban két rendhagyó foglalkozást tartunk alsós és felsős/középiskolás pedagógusok részére.

A műtárgytól a történelem óráig

Időpont: 2013. október 11.,18.00 -20.00

Belépődíj: Tanárok számára ingyenes

Regisztráció szükséges: kapcsolat@mail.btm.hu

 

Királyi kilátás – a múzeum sosem látott terei

Az érdeklődők végig járhatják az intézmény, látogatók által nem ismert és elzárt helyeit az udvarról nyíló Lőportoronytól, a Metszettár teraszán keresztül a főigazgatói irodáig, ahonnan a város egyik, ha nem a legpompásabb kilátását élvezhetik és fényképezhetnek is.

Időpont: 2013. október 5., 15.30 órai kezdettel

Belépődíj: 900 Ft/fő

 

Szabadegyetem

2013. október 22., kedd, 17 óra

Régészeti kutatások a Várkert Bazár területén 1. rész

Fegyvert s vitézt éneklek -  ásatások a volt Ifjúsági park területén 2012-2013

Előadók: B. Nyékhelyi Dorottya, ásatásvezető régész (BTM), Terei György, ásatásvezető régész (BTM)

Szilágyi Gábor, régész (BTM)

Belépés ingyenes!

 

2013. november 6., szerda, 17 óra

Régészeti kutatások a Várkert Bazár területén 2. rész

Az Öntőház udvara

Előadó: Dr. Magyar Károly, ásatásvezető régész (BTM)

Belépés ingyenes!

 

Időszaki kiállítások:

 

Akik hittek Törökországban

A több mint 66 tablóból álló vándorkiállítás azon nemzetek fiainak állít emléket, akik jelentős szerepet játszottak Törökország történetében, akik sokat tettek népük és a török nép barátságáért. A kiállítás olyan török személyiségeket mutat be, akik bátran szembe szálltak idegen hódítókkal, olyan török diplomatákat, akik a II. világháború poklában példát mutattak emberiességből.

A kiállítás a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége szervezésében valósult meg.

Kiállítás megnyitó időpontja: 2013. október 3. 17 óra

Megtekinthető: 2013. október 4 - november 17. között

 

Forgószél / Tourbillon / Layo

Prof. Miyasako Masaaki kortárs japán festőművész kiállítása

A Budapesten és Lisszabonban megrendezésre kerülő Miyasako Masaaki alkotásait bemutató kiállítás egyik célja Európában a japán festőművészetről alkotott nézetek árnyalása. A hagyományos japán festészet formai jegyei mellett, a 19. századi európai művészet hatása a japán képzőművészetre Miyasako Masaaki többségében nagyméretű képein jelenik meg. Az egy-egy végtelen pillanatot megragadó, figurális, hagyományos festészeti technikával, legtöbbször selyemre alkotott műveken, távoli tájak élete elevenedik meg előttünk. Maasaki Művészete a régi és az új szoros kapcsolatát tükrözi, alkotásainak világában Japán és Európa képzőművészeti hagyománya keveredik, a régmúlt és jelenkor ötvöződik.

A kiállítás megtekinthető: 2013. október 11 - 2013. november 10.

http://www.btm.hu/?q=japan_2013

 

Fegyverek, ékszerek, kerámiák – válogatás 750 év emlékeiből, a Várkert Bazárból

Régészeink a Várkert Bazár kivitelezési munkálatihoz kapcsolódóan 2012. és 2013. folyamán mintegy 750 évet átölelő nagyszámú és sok szempontból egyedülálló leletanyagot tártak fel. Többek között a török korból származó kőépületek maradványai és a hozzájuk kapcsolódó további telepjelenségek, gödrök, kövezett járófelületek és csatornák is napvilágra kerültek. A legszebb és legkülönlegesebb tárgyakat 2013. október 17-től, három héten keresztül, kamarakiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők. Többek között bemutatásra kerülnek: törökkori fegyverlelet, középkori és törökkori kerámiák, ékszerek és különböző használati tárgyak.

A kiállítás megtekinthető: 2013. október 17 – november 10.

 

Pozsony/Bratislava a 19-20. századi művészetben – válogatás a Múzeum mesta Bratislavy gyűjteményeiből

A tárlaton szereplő képzőművészeti és iparművészeti tárgyak Pozsony egyes részeit, történelmi műemlékeit, esetleg már nem is létező épületeit, zugait mutatják meg.

A látogató tanúja lehet a városkép változásainak a 19. század első felétől kezdve egészen a 20. század 60-as éveiig. A képek alkotói neves vagy kevésbé ismert pozsonyi művészek. Köztük olyan alkotók is képviseltetik magukat, akik nem éltek huzamosabb ideig Pozsonyban, munkásságuknak egy átmeneti időszakában ellenben kiemelten kötődtek a városhoz.

A kiállítás a Budapesti Szlovák Intézet támogatásával jött létre.

A kiállítás megtekinthető: 2013. október 6-ig

http://www.btm.hu/?q=pozsony

 

 

Időszaki kiállítás külföldön:

 

Corvin Mátyás és Firenze

Mátyás király korát, a magyar reneszánsz kultúrát és a Mátyást és Lorenzo il Magnificót párhuzamba állító kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) és a vendéglátó San Marco Múzeum közös rendezésében valósul meg. Vitéz Jánoson és Janus Pannoniuson kívül bemutatják azokat a firenzei humanistákat is, köztük Marsilio Ficinót, akik szoros kapcsolatot tartottak a budai udvarral.

A firenzei tárlathoz az Egyesült Államok, Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Németország, Magyarország, Nagy-Britannia, Olaszország, Svájc és a Vatikán harmincöt gyűjteményéből kölcsönöztek műtárgyakat. A kiállításon lesznek corvinák, festmények, szobrok, érmek, építészeti töredékek, ötvöstárgyak, majolikák és fegyverek. Kiállítják a Magyar Nemzeti Múzeum féltett kincsét, Mátyás trónkárpitját, amelyet Firenzében szőttek a 15. században és most készült el a restaurálása. A kiállításhoz csaknem négyszáz oldalas olasz nyelvű katalógus készült.

A kiállítás megtekintheő 2013. október 10 – 2014. január 6.

Helyszín: Museo di San Marco, Firenze

 

Párhuzamos történetek - Budapest és Kassa

Kiállítás megnyitó: 2013. október 23. 16.30.

Helyszín: Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum főépület (Kassa, Maratón tér 2.)

 

 Állandó kiállítások:

 

Fény és árnyék - a főváros 1000 éves története

http://www.btm.hu/?q=fenyesarnyek_var

 

Ősi népek, antik kultúrák - Budapest története az őskortól az avar kor végéig

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

A magyar-Anjou címeres selyemkárpit

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Buda középkori királyi várpalotája

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Gótikus szobrok a budai királyi palotából

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Egyéb:

 

Vásároljon múzeumi bérletet ajándékba!

http://www.btm.hu/?q=aktualis&page=1

 

Elérhetőség:

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

1014 Budapest, Szent György tér 2. Budavári Palota E épület

Telefon: (06)(1) 487-8871

E-mail cím: kapcsolat@mail.btm.h

www.btm.hu


Aquincumi Múzeum

 

Programok:

 

Az „Év múzeuma 2012.” kitüntető díjat és elismerést nyert Aquincumi Múzeum, az alábbi programokkal várja Önt.

 

2013. október 6., 11.00

Molekuláris régészet - Verebes Anett muzeológus ismeretterjesztő előadása

A kémia ismeretek fejlődése attól a pillanattól kezdve, hogy valaki tudatosan előidézte az „égést” vagyis tüzet gyújtott, megállíthatatlan. Az anyag átalakult a technológiai ismeretek összeadódtak, számtalan megfigyelés, kísérlet során az alapanyagokból étel, ital-alkohol, illatszer, építőanyag, festék, fém és üveg használati tárgy lett. A kémiatörténeti előadáson kiderül, hogy mi köti a Nílus-delta fekete földjét a kémiához, hogyan jutottak el a görög filozófusok az elméleti magyarázatok keresésében a négy őselemtől-az atomig, hogyan fejlődött az anyagismeret az Ókori-Keleten és miként rendszerezték a természettudományos ismereteket a Római Birodalomban. Az előadáson bemutatásra kerül az is, hogy a modern kémia tudomány vizsgálati módszereivel hogyan segíti a régészek munkáját, bővíti ismereteiket az ásatásokon előkerült tárgyakról.

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2013. október 6., 10.00

Séta az ókori katonavárosban

A séta során Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum régésze kalauzolja az érdeklődőket Óbuda déli területén, ahol egykoron a római település (Aquincum) katonavárosi része volt. Ennek során az Óbuda területén található római kori katonai város ma is látható épület maradványait és láthatatlan emlékeit járhatják végig és megismerkedhetnek az ott folyó mindennapi élettel.

A séta a Katonavárosi amfiteátrum Viador utcai bejáratától indul (1036 Budapest, Viador utca).

A rendezvény a Múzeumok Őszi Fesztiválja program keretén belül kerül megrendezésre, valamint az Építészet Hónapja programsorozat része.

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2013. október 6., 11.00-15.00

Kelta családi nap Aquincumban

Az elsősorban családoknak meghirdetett program résztvevői a római hódítás előtt, a mai Budapest területét benépesítő, rejtélyes kelta nép életével ismerkedhetnek meg. Az Aquincumi Múzeum romkertjében kelta hagyományőrző csapat ver tábort, akik ízelítőt adnak a kelta mindennapokból (drótékszer, agyagozás, nemezelés, íjászat, testfestés stb.), s akár harci kiképzésben is részesítik a vállalkozó kedvű gyerekeket. A jövő titkai iránt érdeklődők meglátogathatják félhomályos kuckójában a kelta jósnőt. A kézműves foglalkozások iránt érdeklődőket is számos lehetőség várja, amely során megismerkedhetnek a kelta díszítőmotívumokkal vagy korabeli technikákat sajátíthatnak el. A megfáradt ifjú harcosok és kézművesek illatos kelta „varázsitallal” csillapíthatják szomjukat. A program részeként tárlatvezetés keretében bemutatásra kerül a múzeumban fellelhető kelta tárgyak, emlékek sokasága is. A program az Építészet Hónapja programsorozat része.

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2013. október 14., 14.30

Múzeumpedagógiai évnyitó

Az Aquincumi Múzeum a minden évben megrendezésre kerülő múzeumpedagógiai évnyitóján mutatja be az érdeklődő tanároknak az adott iskolai évre vonatkozóan az intézmény múzeumpedagógiai kínálatot, az új és már hagyományosnak mondható elemekkel egyetemben. A programra előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi e-mail címen: aquincum@aquincum.hu

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2013. október 22., 14.00

AnticCafé

Az Aquincum Baráti Kör 2012 decemberében útjára indította AnticCafé néven ismeretterjesztő klubdélutánját. A havonta megrendezésre kerülő új programsorozat a rómaiak örökségét szeretné élményszerűen bemutatni az aktív időskorúak számára. Mindezt kötetlen stílusban és kellemes környezetben, minden alkalommal más-más témát körüljárva.  Az aktuális téma: Gyógy- és festőnövények, illetve kencék a római korban.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi e-mail címen: aquincum@aquincum.hu

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2013. szeptember 30 – október 27.

Múzeumok Őszi Fesztiválja Aquincumban – Múzeumi órák

Tekints be a kulisszák mögé!

A program résztvevői beleshetnek a kulisszák mögé, vagyis látogatást tehetnek a műtárgyraktárban, illetve a restaurátor műhelyben. Azok számára, akik a leletek megtalálásával kapcsolatos érdekes történetekre kíváncsiak az Aquincumi régészet regénye c. kiselőadást ajánljuk. A programra előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi e-mail címen: aquincum@aquincum.hu

http://www.aquincum.hu

 

Tárgyak kézközelben

Az Aquincumi Múzeumban tárgydoktor rendel, előzetes egyeztetett időpontban. Az érdeklődők saját tárgyaikat is elhozhatják. Így a múzeumi szakemberek tanácsot adnak, hogyan lehet rendbe tenni, megóvni az enyészettől. Ezzel párhuzamosan a múzeumi tárgyak használatára és restaurálására is fény derül. A programra előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi e-mail címen: aquincum@aquincum.hu

http://www.aquincum.hu

 

Időszaki kiállítások:

 

Műtárgymesék - Fővárosi régészeti értékeink másképp

Szokatlan időszaki kiállítással jelentkezik ez év október közepétől az Aquincumi Múzeum. A múzeum kutatói - régészei és restaurátorai - ez alkalommal ugyanis legkedvesebb tárgyaikat mutatják be. Az időszaki kiállításhoz új múzeumi órák kapcsolódnak, amelyekről bővebb információ található a múzeum honlapjának Múzeumpedagógia menüpontjában.

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 15-ig.

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

 

Állandó kiállítások:

 

Róma Aquincumban

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Aquincumi Látványraktár

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Új attrakcióelemek a Pannonia Provincia Program jegyében

http://www.aquincum.hu

 

További információ:

Aquincumi Múzeum – Közönségkapcsolati csoport

1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Tel.: (06-1) 430-10-81

Fax: (06-1) 430-10-83

E-mail: aquincum@aquincum.hu

Website: www.aquincum.hu

 

 


Kiscelli Múzeum

 

 

Programok:

 

2013. október 5., szombat 10.00-13.00

Nagy Rajzolás családi délelőtt

A Nagy Rajzolás programsorozat részeként a jövő elképzelt városát készítjük el rajzolás és makettezés segítségével újrafelhasznált alapanyagokból dolgozva. Felüljárók színes kábelekből, felhőkarcolók üdítős dobozokból, tavakként újjáéledő kávészacskók! Az integrált foglalkozásra megértési nehézséggel élő fiatalokat is szeretettel várunk, alkossuk meg közösen a jövő Budapestjét!

http://kiscellimuzeum.hu/aktualis_programunk

 

2013. október 6., vasárnap 10.00-17.00

Csomagolunk! kiállítászáró esemény

Csomagolástörténeti kiállításunk zárónapján különleges programokkal várjuk a design iránt érdeklődőket a Kiscelli Múzeumban, a Design Hét Budapest 2013 programsorozathoz csatlakozva. Délelőtt tárlatvezetés a kiállítás látványtervezőivel és beszélgetés Tamási Miklós gyűjtővel, déltől pólószitázó workshop, majd délután 3 órától beszélgetés kortárs designerekkel és egyetemi oktatókkal a csomagolástervezés jövőjéről. Belépődíj az egész napra 700 Ft/fő, mindenkit szeretettel várunk!

http://kiscellimuzeum.hu/aktualis_programunk

 

 

 

Időszaki kiállítás:

 

 

Csomagoljam? – Kiállítás a papírcsomagolás történetéről

A Kiscelli Múzeum/Fővárosi Képtár barokk tereiben megtekinthető kiállítás a papír alapanyagú kereskedelmi csomagolás történetét mutatja be. A színes csomagolópapírok, árucímkék, nyomott mintás papírzacskók és dobozok formátumának és nyomdai dekorációjának változatait a kezdetektől az 1990-es évekig követi végig a kiállítás, a Kiscelli Múzeum gyűjteményén kívül több múzeum és magángyűjtők anyagából válogatva. Emellett kitérünk a jelenkori tervezők munkáira és a papírcsomagolással kapcsolatos környezetvédelmi dilemmákra is.

 A kiállítás megtekinthető: 2013. október 6-ig.

 http://kiscellimuzeum.hu/idoszaki_kiallitas

 

Dávid Károly és fia a Mészáros utcában – Az első magyar dobozgyár a Csomagoljam? kiállításon

A Designhét 10 napos időtartama alatt a Csomagoljam? című, a papírcsomagolás történetét bemutató időszaki kiállításunk mellett egy mini tárlaton mutatjuk be az egykor a Mészáros utcában működő első hazai dobozgyár izgalmas relikviáit.

A kiállítás megtekinthető: 2013. október 6-ig., kedd-vasárnap 10.00-18.00.

 

 

Állandó kiállítások:

 

A főváros régisége, 1780–1873

http://kiscellimuzeum.hu/a_fovaros_regisege_1780_1873

 

Közterek és Magánterek – Mozaikok Budapest múltjából, 1873–1940

http://kiscellimuzeum.hu/kozterek_es_maganterek

 

Arany Oroszlán Patika

http://kiscellimuzeum.hu/a_pesti_arany_oroszlan_patika

 

Nyomdák és újságok Buda-Pesten

http://kiscellimuzeum.hu/nyomdak_es_ujsagok_buda_pesten

 

Pest–budai cégérek

http://kiscellimuzeum.hu/pest_budai_cegerek

 

Egyéb:

Április 1-től október 31-ig nyári nyitva tartásunk szerint várjuk kedves látogatóinkat: hétfő kivételével minden nap 10.00-18.00-ig.

 

Elérhetőség:

Kiscelli Múzeum

1037 Budapest, Kiscelli. u.108.

Telefonszám: 430-1076

E-mail cím: kiscell@kiscellimuzeum.hu

Web cím: www.kiscellimuzeum.hu

 

 

 

Fővárosi Képtár

 

Programok:

 

Lilla von Puttkammer

akvarell

A kiállítás megnyitója: 2013. október 10. csütörtök 18 óra

A kiállítás megtekinthető: 2013. október 10 – 2013. november 10. Oratórium

A Düsseldorfban született, manapság Berlinben alkotó Lilla von Puttkamer az 1990-es évek végén Budapesten végzett építészeti  tanulmányok után festészetet tanult  a Münster Művészeti Akadémián. A Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeumban 2013 őszén nyíló kiállításán újabban készült nagyméretű akvarelljeiből válogatunk. Az egy, senki, százezer című tárlat a Kiscelli Múzeum Oratóriumában tekinthető meg.

  

Kelemen Zénő

Below the Line

szobor

 

 

A kiállítás megtekinthető: 2013. szeptember 26. – 2013. október 27.

 

 

 

Állandó kiállítások:

 

Válogatás a Fővárosi Képtár XX. századi és XXI. század első éveinek műveiből

http://www.btmfk.iif.hu/ujallando.html

 

Szoborcsarnok

http://www.btmfk.iif.hu/kiall_h.html

 

Kiscelli Múzeum külső és belső udvar

http://www.btmfk.iif.

 

Kiscelli Múzeum Kriptája

Sorin Dumitrescu román festő és illusztrátor

Román Akadémia tagja 2006-tól

Alapítója az Anastasia  Alapítványnak. Az Alapítvány tagjai 1994-ben a Múzeum Kriptájának falaira keresztény művészeti festményeket alkottak.

http://www.btmfk.iif.

 

Az Újkori Várostörténeti osztály állandó kiállításain:

 

* A főváros régisége, 1780–1873

* Közterek és Magánterek – Mozaikok Budapest múltjából, 1873–1940

* Pest–budai cégérek

 

a Fővárosi Képtár gyűjteményében lévő festmények, grafikák, metszetek,

festett cégérek jelentős számban szerepelnek.

 

 

 Elérhetőség:

Intézménynév: Fővárosi Képtár

1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Telefonszám: Tel/fax.: 36/1/388-7817, fax.: 36/1/368-7917

E-mail cím: fovarosi_keptar@mail.btm.hu

http://www.btmfk.iif.hu/

 

 


Budapest Galéria

 

Időszaki kiállítás:

 

Kiállítás megnyitó és könyvbemutató: 2013. 10. 17., csütörtök 17 órakor.

Ardai Ildikó textilművész kiállítása

 „Ardai Ildikó egész munkásságára jellemző, hogy ő az, aki a tárgyalkotó művészek között talán a legpontosabban valósítja meg azt a kapcsolatot a népművészet-magasművészet között, amit végül is a Bartók-féle ideának tartunk. Mindez igaz volt már a hetvenes évektől, ahogy a népművészeti formanyelvet értelemszerűen – azaz alkotóian – interpretálta. A tradicionális kézművesség mai funkciói mások, a feladatok és célok eltűntek, s vele a népművészet, mint olyan kihalt, vagy legalábbis hagyományos formái nem élők. Ardai számára mindig rendkívül fontos volt a formálás eredeti alkotórészeihez való visszanyúlás, ami ráadásul eredetileg természeti formákhoz vezethető vissza." Fitz Péter 

A kiállítást megnyitja és a könyvet bemutatja: Szemadám György festőművész

Helyszín: BTM-Budapest Galéria, Budapest Kiállítóterem (1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.)

A kiállítás megtekinthető: 2013. 11. 24-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

www.budapestgaleria.hu

 

New York - Budapest

Lukoviczky Endre festőművész kiállítása

LUKOVICZKY ENDRE művészetét évtizedek óta konzekvensen konstruktív, geometrikus képépítés jellemzi. /…/ plasztikus hatást keltő konstrukciói nem térgeometrikus problémák steril leképezései, hanem általában érzelmi töltést is hordoznak, sokszor lírai megközelítésről vallanak. A végtelenben súlytalanul lebegő formációk hol egy széthullott civilizáció maradványainak nyugtalanító képzetét keltik, hol játékosan sziporkáznak, vagy önfeledten szerteszéjjel bukfenceznek. /…/ Az ebben rejlő problematika több mint egy évtizedig, az 1980-as években foglalkoztatta a művészt. Az Egyesült Államokban tett tanulmányútjai során, főként New Yorkban szerzett élményeit dolgozta fel e képekben. /…/ E festmények főszereplői a térben méltóságteljesen mozgó, gravitációtól elszakadt építmények, melyek éppen átúsznak a képtér kozmikus színpadán. A már ember nélküli, de ember teremtette világ víziói egyszerre keltenek csodálatot és szorongást. (részlet Mazányi Judit írásából)

A kiállítást megnyitja: Hushegyi Gábor esztéta, művészeti kritikus, a Szlovák Intézet igazgatója

Helyszín: BTM-Budapest Galéria, Budapest Kiállítóterem (1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.)

A kiállítás megtekinthető: 2013. október 13-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

www.budapestgaleria.hu

 

 

 

Állandó kiállítások:

 

Varga Imre Gyűjtemény

www.budpestgaleria.hu

1033 Budapest, Laktanya utca 7.

Nyitva tartás: keddtől péntekig 10-16 óráig, szombaton és vasárnap 10-18 óráig