Vármúzeum

 

Programok:

   

2013. május 9., csütörtök, 17 óra

Velence tegnap és ma

BTM BKE Ismeretterjesztő előadás

Előadók: Szondi Katalin és Horváth Albert

Belépés: 500 Ft (BTM BKE vendégjegy)

 

2013. május 15., szerda, 17 óra

 

Nomád elődeink - Attila népe

Hun vannak?

Szabadegyetemi előadás

Előadó: Váradi Adél régész

Belépés: Ingyenes!

 

2013. május 18., szombat 10.30-14.00

Kézműves foglalkozás

a "Fogadalmi szertartások, ősi lakomák" című kiállításhoz kapsolódóan agyagedényket, ékszereket és nemztárgyakat készítünk.

Belépődíj: 900 Ft/fő

 

2013. május 25., szombat, 16 óra

Kajaani Férfikar hangversenye 

A Kajaani Férfikart 1913-ban alapították, így a kórus 90 éves jubileumát ünnepli áprilisban. Jelenleg az énekkar mintegy 40 főt számlál. Műsoruk mindig nagyon változatos, elsősorban finn férfikari művek. Az utóbbi években a kórus "populárisabb zenét" is énekel. A barokk udvarban műsoruk legjobb számaikból áll Sibeliustól a modern észt zeneszerzőkig és valamennyi a könnyedebb műfajból. Jarmo Kokkonen az egyik legismertebb finn kóruskarnagy. 30 éves iskolai zenetanári működése után ma visszavonultan Kuhmóban dolgozik (az orosz határ közelében, 600 km-re Helsinkitől) mint egyházzenész. A Kajaani kórus két éve kérte fel, hogy foglalja el helyét a kórus élén. Jelenleg az énekkar az egyik vezető férfikarnak számít Finnországban. 

Vezényel: Jarmo Kokkonen

 

2013. május 26. vasárnap 16. óra

B u d a v á r i    L a n t e s t e k

Rutafának sok szép ága

Magyar reneszánsz lantdalok, történeti-, egyházi- és virágénekek, népdalok,

korabeli lantmuzsikával

TINÓDI, BALASSI, BAKFARK, WATHAY, NEWSIDLER

Közreműködnek: Bognár Szilvia - ének/voice, Kónya István - reneszánsz lant

Jegyárak: Teljes árú: 1800 Ft/fő, Diák-Nyíugdíjas: 1200 Ft/fő

 

2013. június 24. - 28.

Rejtélyek, titkok a Várban

Nyári tábor a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban

8-12 éves korú gyermekek számára

Gondoltál már arra, hogy milyen lenne egy időgéppel visszamenni a múltba? Megnéznéd hol és hogyan éltek az emberek 100 vagy 500 évvel ezelőtt Budán? Megmutatjuk, hogy mit ettek, miben jártak, mit játszottak az egykor itt élők.A tábor 5 napja alatt rengeteg játék, felfedezés vár a palotában és a várnegyedben!

Részvételi díj: 25 000 Ft/fő

Testvér kedvezménnyel: 22.000 Ft /fő

A részvételi díj a meleg ebédet és uzsonnát is tartalmazza.

Jelentkezés: kapcsolat@mail.btm.hu , Tel: 487-8871

http://www.btm.hu/?q=nyaritabor

A tábort megfelelő számú gyermek jelentkezése esetén indítjuk el!!

 

Időszaki kiállítások:

 

Kiállítás megnyitó

2013. május 2. 16 óra

Oroszok, zsidók, németek

A vasfüggöny 1989/90-ben történt megnyitása óta, közel negyedmillió zsidó bevándorló érkezett a volt Szovjetunióból Németországba. Ezen zsidó menekültek előre meghatározott arányban lettek elosztva a német tartományok között (ún. kontingensmenekültek). A bevándorlási hullám jelentősen megváltoztatta a zsidó közösség jellegét. Az ország egész területén regisztrált kb. 110 000 zsidó közösségi tag közül ma nagyjából 90 000 rendelkezik orosz nyelvi háttérrel. Michael Kerstgens azon kevesek egyike, akik az orosznyelvű zsidóság bevándorlását intenzíven és hosszabb időn keresztül fényképekkel dokumentálták. Fényképein azokkal a vallási és szociális kihívásokkal foglalkozik, amelyekkel a zsidó bevándorlóknak és a régi közösségi tagoknak egyaránt szembe kell nézniük. Búcsú és újrakezdés, megérkezés és maradás, a valahová tartozni akarás és a vallási hagyományok keresése, amiről ezek a fotók elsősorban mesélnek

A kiállítás megtekinthető: 2013. június 23-ig.

http://www.btm.hu/sites/default/files/files/ozsn%281%29.jpg

 

Kiállítás megnyitó

2013. május 17. 11 óra

Horvát kulturális örökség képekben

1978-ban, csak egy évvel az első, az UNESCO által, világörökséggé nyilvánított 12 műemlék listájára felkerültek az első horvátországi műemlékek is: Split történelmi központja a Diocletianus palotával, Dubrovnik óvárosa és a Plitvicei Nemzeti Park. Mostanra a lista újabb műemlékekkel bővült: Eufrázia Bazilikájával Porečban, Trogir történeti városrészével, a šibeniki Szent Jakab katedrálissal és Hvar szigeti Sari Graddal.

A kiállítás a zágrábi Régészeti Múzeum nagyszabású kiállításának részét képezi. Minden egyes tablón több műemlék, szövegmagyarázatokkal kísért fényképe látható, melyek területi, időbeli és tematikus felosztásban mutatják be Horvátország régészeti kincseit.

 

Távol az Araráttól - Örmény kultúra a Kárpát-medencében

A tárlat az örmény könyvnyomtatás 500. évfordulója alkalmából világszerte megrendezett kiállítások sorába illeszkedik. 1512/1513-ban egy Hakob Meghapart nevű nyomdász kiadta az első teljesen örmény betűkkel nyomtatott könyvet az Urbatagirk-et (Péntekkönyv). Bár az örmény írásos kultúra ismertetése a kiállításon hangsúlyos szerephez jut, a bemutatásra kerülő anyag mégis szélesebb kulturális horizontot ölel fel. A kiállításon bemutatásra kerülnek az erdélyi örménység egyházművészeti kincsei és magyarországi közgyűjteményekből származó, örményekhez kapcsolódó értékes és ritka műtárgyak is.

A kiállítás megtekinthető: 2013. szeptember 15-ig.

http://www.btm.hu/?q=ormeny_var

 

Fogadalmi szertartások, ősi lakomák

Most tekinthető meg először az a mintegy százötven darabból álló edénykészlet, amelyet egy 3500 éve lezajlott lakomán használtak utoljára. A különleges leletegyüttest 2007-ben az egykori budai Skála helyén tárták fel a régészek. A Budapest Történeti Múzeum új kiállítása a késő bronzkor időszakához köthető, s a mai főváros területén elrejtett kincsekből válogat.

A kiállítás megtekinthető: 2013. szeptember 8-ig.

http://www.btm.hu/?q=fogadalmi

 

A főváros kincsestára - 125 éves a Budapesti Történeti MúzeumA kiállítás bemutatja múzeumunk alapításának körülményeit, az alapítókat, az intézmény eddigi vezetőit, az egykori, valamint jelenlegi épületeit,  a múzeum gyűjteményeit, jelentős személyeit, és  válogatás is látható neves látogatóink vendégkönyvi bejegyzéseiből.

A kiállítás megtekinthető: 2013. augusztus 31-ig.

http://www.btm.hu/?q=125_var

 

 Állandó kiállítások:

 

Fény és árnyék - a főváros 1000 éves története

http://www.btm.hu/?q=fenyesarnyek_var

 

Ősi népek, antik kultúrák - Budapest története az őskortól az avar kor végéig

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

A magyar-Anjou címeres selyemkárpit

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Buda középkori királyi várpalotája

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Gótikus szobrok a budai királyi palotából

http://www.btm.hu/?q=allando_var

 

Egyéb:

 

Vásároljon múzeumi bérletet ajándékba!

http://www.btm.hu/?q=aktualis&page=1

 

Elérhetőség:

Budapesti Történeti Múzeum

1014 Budapest, Szent György tér 2. Budavári Palota E épület

Telefon: (06)(1) 487-8871

E-mail cím: kapcsolat@mail.btm.h

www.btm.hu


Aquincumi Múzeum

 

Programok:

 

2013. május 5., vasárnap, 11.00

"Sört ide, bort ide!"

Ismeretterjesztő előadása

Mind a sör, mind a bor ismert és kedvelt volt Pannoniában. A helyi készítésű italokon kívül, elsősorban az itt állomásozó katonák és a kiváltságos gazdagok részére távoli provinciákból is érkeztek különleges borok.  Ezek ókori történetét, a velük összefüggésbe hozható régészeti leleteket mutatja be röviden ismeretterjesztő előadás keretében az Aquincumi Múzeum régésze, Hárshegyi Piroska. Megtudhatjuk, hogyan készítettek a rómaiak orvosságot a borból, milyen fából készültek a hordók, mit írtak a különleges borszállító edényekre a vámolásnál, és melyik császár gúnyneve volt a "sörivó"?

Előadó: Hárshegyi Piroska régész

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2013. május 11-12., 11.00-17.00

Az Aquincum Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floraliát. Fiatal virágkötők római ihletettségű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet erre az alkalomra. A program ideje alatt a látogatók az Ókort idéző életmód- és kézműves bemutatókkal ismerkedhetnek, betekintést kaphatnak az antik Róma életébe. Idén a XVI. Aquincumi Költőverseny is a Floralia programjaként jelenik meg vasárnap!

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2013. május 21., kedd, 14.00

Az Aquincum Baráti Kör 2012 decemberében útjára indította AnticCafé néven ismeretterjesztő klubdélutánját. A havonta megrendezésre kerülő új programsorozat a rómaiak örökségét szeretné élményszerűen bemutatni az aktív időskorúak számára. Mindezt kötetlen stílusban és kellemes környezetben, minden alkalommal más-más témát körüljárva. Az aktuális téma: A természetből nyerhető színek, illatok és ízek kincsesháza - avagy látogatás egy római kertben

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

2013. május 28-30., 10.00-14.00

Római Mozaikműhely a Hercules villában

A különleges római mozaikpadlókat őrző, egy római kori lakóépület maradványait bemutató Hercules villa május 28 - 30 -án ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt! Az Aquincumi Múzeum foglalkozást szervez  a mozaik-, és freskókészítés iránt érdeklődő iskolás csoportoknak  2013. május 28 - 30-án 10 - 14 h - ig. A program résztvevői megismerhetik a római kor legszebb és legtartósabb épületdekorációit, a mozaikokat és a falfestményeket a Hercules villa (III. ker., Meggyfa u. 21.) korhű környezetében. A rendezvényre egyéni látogatókat is várunk.

További információ és bejelentkezés:

http://www.aquincum.hu/programajanlo

 

 

Időszaki kiállítások:

 

Műtárgymesék - Fővárosi régészeti értékeink másképp

Szokatlan időszaki kiállítással jelentkezik ez év október közepétől az Aquincumi Múzeum. A múzeum kutatói - régészei és restaurátorai - ez alkalommal ugyanis legkedvesebb tárgyaikat mutatják be. Az időszaki kiállításhoz új múzeumi órák kapcsolódnak, amelyekről bővebb információ található a múzeum honlapjának Múzeumpedagógia menüpontjában.

A kiállítás megtekinthető: 2014. április 15-ig.

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

 

Állandó kiállítások:

 

Róma Aquincumban

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Aquincumi Látványraktár

http://www.aquincum.hu/kiallitasok

 

Új attrakcióelemek a Pannonia Provincia Program jegyében

http://www.aquincum.hu

 

További információ:

Aquincumi Múzeum - Közönségkapcsolati csoport

1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Tel.: (06-1) 430-10-81

Fax: (06-1) 430-10-83

E-mail: aquincum@aquincum.hu

Website: www.aquincum.hu

 

 


Kiscelli Múzeum

 

Időszaki kiállítás:

 

Csomagoljam? - Kiállítás a papírcsomagolás történetéről

A Kiscelli Múzeum/Fővárosi Képtár barokk tereiben megtekinthető kiállítás a papír alapanyagú kereskedelmi csomagolás történetét mutatja be. A színes csomagolópapírok, árucímkék, nyomott mintás papírzacskók és dobozok formátumának és nyomdai dekorációjának változatait a kezdetektől az 1990-es évekig követi végig a kiállítás, a Kiscelli Múzeum gyűjteményén kívül több múzeum és magángyűjtők anyagából válogatva. Emellett kitérünk a jelenkori tervezők munkáira és a papírcsomagolással kapcsolatos környezetvédelmi dilemmákra is.

 A kiállítás megtekinthető: 2013. október 6-ig.

 http://kiscellimuzeum.hu/idoszaki_kiallitas

 

 Állandó kiállítások:

 

A főváros régisége, 1780-1873

http://kiscellimuzeum.hu/a_fovaros_regisege_1780_1873

 

Közterek és Magánterek - Mozaikok Budapest múltjából, 1873-1940

http://kiscellimuzeum.hu/kozterek_es_maganterek

 

Arany Oroszlán Patika

http://kiscellimuzeum.hu/a_pesti_arany_oroszlan_patika

 

Nyomdák és újságok Buda-Pesten

http://kiscellimuzeum.hu/nyomdak_es_ujsagok_buda_pesten

 

Pest-budai cégérek

http://kiscellimuzeum.hu/pest_budai_cegerek

 

Egyéb:

Április 1-től október 31-ig nyári nyitva tartásunk szerint várjuk kedves látogatóinkat: hétfő kivételével minden nap 10.00-18.00-ig.

 

Elérhetőség:

Intézménynév: Kiscelli Múzeum

Cím: 1037 Budapest, Kiscelli. u.108.

Telefonszám: 430-1076

E-mail cím: kiscell@kiscellimuzeum.hu

Web cím: www.kiscellimuzeum.hu

 

Fővárosi Képtár

 

Cseke Szilárd

Külföldre költözünk

installáció, festmény

Cseke Szilárd kiállítása a vándorlás jelenségére koncentrál, a helyek közötti "úton-levést" szemlélve egy létállapot felé fordítja figyelmünket. A városukat és falujukat elhagyó emberek, mintha új életformát választanának, melyeket nem fix útvonalak és jól ismert terepek határoznak meg és vesznek körül, hanem mindennapjaikat a szélsőséges, a véletlenszerű és a kiszámíthatatlan jellemzi.

Cseke nagyméretű installációi mintha fizikai törvényszerűségek és a káoszmatematika dinamikájának ütközéséből születő modellek lennének, úgy használják fel a Kiscelli Múzeum kozmikus jellegű templomterét, hogy a látogató önmaga is e nagyléptékű modellek által bemutatott folyamatok részesének érezheti magát. 

A kiállítás megtekinthető: 2013. május 12-ig

Kiállítást megnyitja: Petrányi Zsolt művészettörténész

http://www.btmfk.iif.hu/2013.html

 

Állandó kiállítások:

 

Válogatás a Fővárosi Képtár XX. századi és XXI. század első éveinek műveiből

http://www.btmfk.iif.hu/ujallando.html

 

Szoborcsarnok

http://www.btmfk.iif.hu/kiall_h.html

 

Kiscelli Múzeum külső és belső udvar

http://www.btmfk.iif.

 

Kiscelli Múzeum Kriptája

Sorin Dumitrescu román festő és illusztrátor

Román Akadémia tagja 2006-tól

Alapítója az Anastasia  Alapítványnak. Az Alapítvány tagjai 1994-ben a Múzeum Kriptájának falaira keresztény művészeti festményeket alkottak.

http://www.btmfk.iif.

 

 Elérhetőség:

Intézménynév: Fővárosi Képtár

Cím: 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Telefonszám: Tel/fax.: 36/1/388-7817, fax.: 36/1/368-7917

E-mail cím: fovarosi_keptar@mail.btm.hu

http://www.btmfk.iif.hu/

 


Budapest Galéria

 

Időszaki kiállítás:

 

Kiállítás megnyitó

2013. 05. 23., csütörtök 18 óra.

Innen nézve - Bikácsi Daniela festőművész kiállítása

Bikácsi Daniela festőművész Innen nézve című kiállítása az utóbbi húsz év válogatott munkáit öleli fel. A kevés témát visszafogottan, meditatívan megjelenítő festmények a kortárs képzőművészet máig egyik legfontosabb irányát, a táblaképet képviselik. A művész keze, szeme és elméje alakítja a képet, technikai eszközök nélkül, ecsettel és festékkel. Az elmélyült, hosszú és aprólékos munkával megfestett tojástempera vásznak csendje különleges esztétikai élményt kínál a nézőnek.

A kiállítást megnyitja: Varga Mátyás OSB

A kiállítás megtekinthető: 2013. 06. 23-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Helyszín: BTM-Budapest Galéria, Budapest Kiállítóterem  (1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.)

www.budapestgaleria.hu

 

TÜKÖRBEN, TISZTÁBBAN

Benkő Imre és Jindřich Štreit utolsó 30 évnyi munkáiból való válogatás. A két fotográfusban az a közös, ahogyan a körülöttük élő emberekre tekintenek, éljenek azok falun, vagy a nagyvárosban. A történelem kevéssé törődik a hétköznapi emberekkel. Nekik viszont ez a hivatásuk. Sokat tanultunk a szocializmus alatt olyasmiket, amit máshol nem lett volna alkalmunk megtanulni. Az abszurd, a groteszk elfogadása, a belőlük fakadó derű olyan tapasztalat, amit csak errefelé tanultak meg nemzedékek. Ők mindketten mesterei annak, hogy a méltóságot és a groteszket, a drámát és a melegséget biztos kézzel válasszák szét, hogy megláthassuk magunkat hétköznapjainkban is megünnepelve. A kiállítás a Cseh Centrum támogatásával, a BTM-Budapest Galéria és a Nessim Galéria közös szervezésében valósul meg.

A kiállítás megtekinthető: 2013. május 19-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Helyszín: Budapest Kiállítóterem (1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.)

www.budapestgaleria.hu

 

Az ellenkultúra a 80-as években

Válogatás Bp. Szabó György plakátgyűjteményéből

"A magyarországi rockzene világában (mint az egész világon) a hetvenes évek végén "új hullám" jelentkezett, olyan együttesek, amelyek a beat-korszak híressé lett és a szórakoztatóipar által beszippantott sztárjaival szembefordulva ismét amatőr, fésületlen, lázongó zenét kezdtek játszani.

Ennek az ideges, vibráló, olykor eufórikus, olykor pedig deprimált ellenkultúra-mozgolódásnak a vizuális lenyomatát közvetíti az a gazdag gyűjtemény, amit e miliő lelkes résztvevőjeként, az itt látható koncertplakátok egy részének az alkotójaként összegyűjtött Bp. Szabó Gyuri." (Klaniczay Gábor)

Helyszín: A BTM-Budapest Galéria Kiállítóháza (1036 Budapest, Lajos utca 158.)

A kiállítás megtekinthető: 2013. május 26-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig

www.budapestgaleria.hu

 

Kiállítás megnyitó

2013. 05. 29., szerda 17 óra

Ujj Zsuzsi 5. Fotók és performanszok, 1985-1991

Ujj Zsuzsi, költő, performer, előadóművész, a magyar zenei és művészeti underground különleges alakja. Eddigi életművében a vizuális művészetek, a zene és az írott szövegek, a költészet egymás mellett, vagy egybefonódva jelennek meg. A korai, főleg 80-as évekből származó performansz fotóinak képi világa és mondandója nem illusztrálja a már ekkoriban is születő verseket, szövegeket, hanem azokkal egyenrangúak, saját, ráadásul nagyon is erőteljes, önálló világot teremtenek.

2012-ben a Tate Modern A Bigger Splash, Painting after Permormance című kiállításán Trónusos, című, 1996-ban készült nagyméretű művét a Tate Modern mutatta be, Cindy Sherman, és Andy Warhol, társaságában és művét kiemelt válogatásban közölte több jelentős orgánum, többek között az Independent, és a The Guardian című lapok. E kiállítás a napokban zár, remélhetőleg a mű hazaér Londonból és újra a közönség elé kerülhet Budapesten is. A BTM-Budapest Galériában most egy újabb összefoglaló tárlat nyílik Ujj Zsuzsi műveiből, e kiállításra jelenik meg eddigi munkásságát teljességében bemutató ouvrekatalógus Oltai Kata és Várnagy Tibor tanulmányával a MissionArt Galéria kiadásában.

A kiállítás megtekinthető: 2013. 07.07-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. 

Helyszín: A BTM-Budapest Galéria Kiállítóháza(1036 Budapest, Lajos utca 158.)

www.budapestgaleria.hu

 

Állandó kiállítások:

 

Varga Imre Gyűjtemény

www.budpestgaleria.hu

1033 Budapest, Laktanya utca 7.

Nyitva tartás: keddtől péntekig 10-16 óráig, szombaton és vasárnap 10-18 óráig