Vármúzeum
 
Éves bérlet
Vegyen a Budapesti Történeti Múzeum összes intézményébe érvényes bérletet!
Az éves bérlet a Budapesti Történeti Múzeum  kiállítóhelyeinek állandó és időszaki kiállításaira nyitvatartási időben, korlátlan számú belépést biztosít az érvényességi idő alatt. A bérlet vásárlás időpontjától számított 1 évig érvényes.
 
Időszaki kiállítás:
 
A test mint tájkép
Jorge Marín mexikói szobrász kiállítása
        Kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a Mexikói Nagykövetség támogatásával
        Jorge Marín művészi szemlélete, gondolatvilága a kollektív képzeletvilágban gyökerezik. Már                                 pályafutása elején megmutatkozott alkotásai ábrázolásmódjának sokszínűsége, csakúgy mint az
        alkalmazott technikák változatossága.
        A kiállítás központi és állandó témája a test, mint a szellem befogadó egysége (vagy a test mint a szellem
        megjelenési formája), amelyet mindig a maga tökélességében, ragyogásában mutat be.
        Marín műve mindig a lény maga, amelynek külső megjelenési formája a test.
        Ma a testet, mint a tér részét képzeljük el és nem mint egy tárgyat; az emberi harctér színhelye,
        a memória és szintézis egysége, az emberi alak az emberiség állandó átalakulását tükrözi.
        A test, mint tájkép, új értelmezést nyer.
        A kiállítás megtekinthető: 2012. július 15-ig
 
        Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből
        A kiállításon bemutatott több mint 150 egységnyi lelet legtöbbje különleges ritkaság, némelyik előkerülése         szinte csodának tekinthető. Ilyen például a Balatonlelle mellett talált bronzból készült hun áldozó üst,                 amelyhez hasonló mindössze néhány darab ismert az országban.
        A tárlat 8000 év történelméről ad áttekintést, a Kárpát-medence első telepesei korától egészen a török                 hódoltság idejéig. A tárlókban többek között látható egy Komáromban előkerült római mennyezetfreskó, a         szanki tatárjárás kori kincslelet, mely számos arany és ezüst ékszer és ezüstpénzből áll, vagy a Harta             mellett talált honfoglalás kori ezüstveretek.
        A kiállítás megtekinthető: 2012. augusztus 5-ig. 
   
        Múzsák a teátrum téren - 200 éve nyílt meg a pesti Német Színház
       (1812-1849)
 Kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban az Országos Széchényi Könyvtárral közös rendezésben
 
 
1812. február 9-én nyílt meg a Pesti Német Színház a mai Vörösmarty téren Kotzebue két darabjával, melyekhez Beethoven komponált zenét. Építésének gondolata II. József idején merült fel, Pest előtérbe kerülésével és a polgári társadalom növekvő kulturális igényei miatt. Közép-Európa akkori legnagyobb méretű színházépülete Johann Aman osztrák építész tervei szerint, Pollack Mihály vezetésével épült fel. A 3500 nézőt befogadó nézőtér elsősorban zenés darabok, operák bemutatására tette alkalmassá, de prózai színműveket is játszottak itt - német nyelven. Sok magyar művész is fellépett benne, sőt Erkel Ferenc is karnagya volt. 1847-ben a színház leégett, majd az Erzsébet téren működött 1853-1869 között.
A kiállítás Németország Külképviseletének támogatásával valósul meg, annak jegyében, hogy 20 éve írta alá a Német Szövetségi Köztársaság és a Magyar Köztársaság az európai partnerségről és baráti együttműködésről szóló szerződést.
A kiállítás megtekinthető: 2012. szeptember 3-ig.
 
Tájékoztatjuk Tisztelt Látogatóinkat, hogy a Fény és árnyék című új várostörténeti kiállításunk befejező építkezései miatt jelenleg csak a  19. és 20. századi részek látogathatók.
           
        Minden korosztálynak szóló múzeumpedagógiai programkínálatunkat keresse honlapunkon: 
 
Baráti Kör
Megalakult a Budapesti Történeti Múzeum Baráti Kör Egyesület, melynek alapszabályban lefektetett célja, a múzeum ismeretterjesztő tevékenységének segítése, a BTM iránt érdeklődők összefogása. Az  Egyesületet a Fővárosi Törvényszék,  2012 január 27-én kelt végzésével, közhasznú társadalmi szervezetté nyilvánította. A közhasznúvá nyilvánítással a Baráti Kör kedvezőbb jogi és anyagi feltételek között végezheti munkáját, és a tevékenységét segítő szervezetek és magánszemélyek is jelentős adókedvezményben részesülhetnek
Ezúton is hívunk és várunk minden érdeklődőt - akár rendes-, akár pártoló tagként - a Budapesti Történeti Múzeum Baráti Kör Egyesület tagjainak sorába! Az Egyesület Alapszabálya megtekinthető itt:
http://www.btm.hu/?q=barati_kor
 
2012. április 1-jétől a Budapest Kártya birtokosok 50%-os engedménnyel látogathatják múzeumunkat.
 
Információ:
Tel./Fax.: (06-1) 487-8871
 
 
 

 

Aquincumi Múzeum
 
Programok:
 
2012. július 2 - 6.
Gladiátor tábor Aquincumban

Idén is megrendezésre kerül a nyári gladiátor tábor, amely során az ókori harcosok világába nyerhetnek betekintést a résztvevők. Nem csak gladiátorok, de római légósok és kelta harcosok is „terítékre kerülnek”. Fakard és fapajzs készítés, római hajítógép használat, római lakoma is szerepel a programban.
 
2012.július 7- 8.
Időutazás a Legio X. Gemina Pannonia-val

A X. Gemina Legió hagyományőrző egyesület Időutazásra hív minden ókori Róma iránt érdeklődő polgárt. Ízelítő a programból: katonai tábori hangulat, alaki bemutatók, áldozatbemutatás, polgári élet, társasjátékok, ételkészítés Apicius receptjei alapján. Az érdeklődők megfoghatják és felpróbálhatják a korhű felszereléseket. A program a múzeumi belépővel látogatható. További információ:
www.legioxgemina.hu
 
2012. augusztus 8 - 12.
Aquincumi Múzeum a Szigeten
Szellemi és testi erőpróba az ókori olimpia jegyében
Az Aquincumi Múzeum sátrában és környékén az ókori olimpia elevenítődik fel, ami egy ünnepi áldozatbemutatással kezdődik, majd mindennap lejátszódik az olimpia: zsákba futás, kötélhúzás stb. Emellett kézműves foglalkozások (győzelmi koszorú, kavicsmozaik, lánc karkötő készítés), henna festés,  fizikai-szellemi erőpróba részesei lehetnek az ide térők és a már megszokott szereplők, a gladiátorok idén is gazdagítják a programot.  Lesz „gladiátorsimogató”, kvíz nyereményekért cserébe, közös mozaikkészítés.
 
2012.augusztus 11 - 12.
Időutazás a Legio X. Gemina Pannonia-val
A Tizedik Gemina Legió hagyományőrző egyesület Időutazásra hív minden ókori Róma iránt érdeklődő polgárt. Ízelítő a programból: katonai tábori hangulat, alaki bemutatók, áldozatbemutatás, polgári élet, társasjátékok, ételkészítés. Az érdeklődők megfoghatják és felpróbálhatják a korhű felszereléseket. A program a múzeumi belépővel látogatható. További információ:
www.legioxgemina.hu
 
Múzeumpedagógiai foglalkozások
Folyamatosan lehet jelentkezni múzeumpedagógia foglalkozásokra, amelyek a diákok számára közelebb hozzák, megfoghatóbbá teszik a római világot. A foglalkozások teljes kínálata az alábbi oldalon olvasható:
http://www.aquincum.hu/muzeumpedagogia/muzeumiorak.htm

 

Új látványelemekkel várja látogatóit az Aquincumi Múzeum

A múzeum 2009-ben az Európai Unió turisztikai vonzerő fejlesztését célzó, KMOP 3.1./C pályázatán sikerrel indult és az elnyert támogatás, kiegészítve Budapest Főváros önrészével, lehetővé tette a korszerű, látogatóbarát projekt megvalósítását. Ennek során bővült a látogatók által bejárható terület és a múzeumi bemutatás tere is. Az infrastruktúra terén is jelentős változások történtek: új bejárati egység pénztárral, városfallal, látogatói WC és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült, illetve számos új élményelemmel gazdagodott a múzeum kínálata. A Virtuális élménytérben számítógépes interaktív játékok várják a látogatókat. A legkisebbeket a virtuális élménytér előterében berendezett játszószoba várja, többek közt mozaik és művészeti kirakóval, a római gyermekek által is kedvelt táblás és ügyességi játékokkal. A Mitológiai játszótér elsősorban a kisgyermekes látogatók és az iskolás csoportok számára készült. Az egykori lakóház, az ún. „Festőház” egy korábbi római épület helyén épült fel. A házbelső egyes helyiségeit, azok rendeltetésének megfelelő római tárgymásolatokkal és rekonstrukciókkal rendezték be.

A Virtuális élménytér játékai próba üzemben működnek július 10-ig!

 

A Múzeum fenntartja a rendezvényekkel kapcsolatos változtatás jogát!

 
Állandó kiállítás:

RÓMA AQUINCUMBAN
 
A Róma Aquincumban c. állandó kiállítás a múzeum olyan rejtett értékeit tárja a látogatók elé, amelyek méltó kiállítására korábban nem volt lehetőség. A helytartói palota emlékeit bemutató, az épület egykori pompáját idéző kiállítótérben helyet kap több, a palotából származó, korábban nem látható, illetve restaurált mozaik. Együtt láthatók a falakat díszítő falfestmények, a szentélyberendezésekhez tartozó, sokszor monumentális szobrok, valamint az épület egykor fényűző berendezéséről tanúskodó szökőkút vagy kőből faragott díszedény rekonstrukciója. Az egykori épületbelső luxusát egészítik ki a vitrinekben található tárgyak, - a bronzból, üvegből vagy kerámiából készült import edények, az arany és ezüst ékszerek, - melyek a helytartó és környezetének mindennapjaihoz tartoztak.
Az állandó kiállítás másik különlegessége, hogy a bemutató keretein belül, több mint 75 évvel megtalálását követően méltó körülmények között mutathatjuk be világhírű zenei emlékünket, az aquincumi orgonát. A hangszer maradványai éppen annak az épületnek az alapozási munkálatai során kerültek elő, amelynek falai között most együtt láthatók az orgona alkatrészei, a szerkezetéről készült rekonstrukció és a megszólaltatható másolat.

 
AQUINCUMI LÁTVÁNYRAKTÁR
A Budapesti Történeti Múzeum raktárai őrzik az ország egyik legnagyobb régészeti gyűjteményét. Ezen belül az Aquincumi Múzeumban található a főváros történetének az őskortól a honfoglalás korig terjedő időszakából származó, milliós nagyságrendű régészeti emlékanyaga. A Látványraktár azt a célt kívánta elérni, hogy ebből a hatalmas történeti forrásanyagból, műtárgy állományból minél többet lehessen a látogatók elé tárni, minél többet lehessen bemutatni a múzeum, korábban a szakemberek és a látogatók számára egyaránt nehezen hozzáférhető, de nemzetközileg is számon tartott kincseiből. Erre ad lehetőséget az Aquincumi Múzeum 2007-2008-ban átalakított új kiállítási épülete.
A Látványraktár az őskortól a honfoglalásig terjedő időszak régészeti leleteit kronológiai és tematikus csoportosításával kíséri végig Budapest, illetve Aquincum történetét. Az egyszerű installációval beépített, bejárható raktártérben a látogató a megvilágított polcok között egy múzeumi raktár érdekes világába kerül. A Látványraktár mintegy 1200 tárgy megtekintését teszi lehetővé.
 
 
Időszaki kiállítás:
 
Van új a Föld alatt...- Válogatás a 2010. év legszebb ásatási leleteiből
Régi lelőhelyek - új eredmények
 
2011. április 15 - 2012. szeptember 2.
A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma immáron 15. alkalommal, meghosszabbított nyitvatartással mutatja be az elmúlt év legszebb és legjelentősebb régészeti leleteit a nagyközönség számára. A főváros területének régészeti célú kutatásai azonban már több mint 120 éves múltra tekintenek vissza, folyamatosan tárva fel a múlt emlékeit Budapesten, egyre bővülő forrását adva a városi és városperemi területek régmúltjának mind átfogóbb megismeréséhez.
Így történt ez 2010-ben is, amikor nem csak a történelmi városmagokról eddig meglévő ismereteink gyarapodtak, hanem a külső kerületek nagyobb területrészeket magában foglaló tájegységeinek településtörténete is a korábbi kutatásokra épülő újabb tudásanyaggal bővült. Napvilágra került az aquincumi polgárváros ún. "Festőháza", déli városfala és a településhez tartozó temető (egykori Gázgyár) újabb részlete, de megtaláltuk a Duna óbudai szakaszán a pannoniai határerődítés részét képező IV. századi őrtorony-hálózat eddig ismeretlen harmadik tagját is. 2010-ben újabb információkhoz jutottunk a budatétényi és szigetszentmiklósi Duna-part, illetve az óbudai Csúcshegy-Harsánylejtő északi hegyoldalának eddig ismert őskori, római kori, népvándorláskori és középkori településtörténetéhez.
Az új eredményeket olyan látványos tárgyak képviselik, mint a 7000 éves arcos edény és agyagszobrocska (idol) töredéke, üvegedények, ékszerek, ruhakapcsolótűk (fibulák), érmek, és mécsesek, valamint két középkori párta (fejdísz). Az egykori építészeti tudás és lakáskultúra viszonyaiba engednek bepillantást a XXII. ker. Növény utcában feltárt épületmaradványok nyomán készült újkőkori, avar kori házrekonstrukciók.
A kiállítás egyik látványossága az óbudai helytartói palota fonatmintás küszöbmozaikja, amely a múlt század közepi palotaásatásból származik. Ennek restaurálása 2010-ben történt meg, így 40 éve most láthatja először a nagyközönség.
 
Újdonságok a római kori Budapestről
Régészeti feltárások 2007 és 2011 között
A kiállítás Bécsi Römermuseumban látható
       
        2012. április 25. – 2013. április 7.
        „Újdonságok a római kori Budapestről” címmel a BTM Aquincumi Múzeuma az idei év április 25.-től egy éven         át a bécsi Römermuseum vendége lesz. A múzeum, amely Bécs római korát tárja a látogatók elé, most                 időszaki kiállításként az aquincumi polgárváros és keleti temetőjének legújabb ásatásait mutatja be az                 osztrák látogatóknak.
        A több, mint 100 tárgyat felvonultató kiállítás egyik középpontjában a polgárváros déli városrészében a Kr. u.         2. és a 3. században lakott ún. „festőház“ kutatása állt. A díszes lakóház belső díszítményei (falfestmények,         szobordíszek) mellett lakóinak használati tárgyait (viseleti tárgyak, érmek, mécsesek, edények) is                         megtekinthetik az érdeklődők. A másik feltárás nyomán a város temetőjének több mint ezer sírja került                 napvilágra. A feltehetőleg a 2. és a 4. század között használt temető sírjai a város lakóiról adnak i.                        információt, viseletükről, temetkezési szokásaikról. A temető leletei közül olyan különlegességeket emeltek ki         a szervezők, mint egy hét koponyából álló temetkezés, vagy egy átokszöveget tartalmazó ólomtábla.
        A Römermuseum kiállításait hagyományosan sok iskolás csoport és család látogatja, így az aquincumi                 időszaki tárlat képi világában is igyekezett ehhez alkalmazkodni: sok rekonstrukciós rajz és nagyméretű fotó         színesíti a kiállítást.
 
Külön tárlatvezetések:
a műemléki napon, 2012. szeptember 30-án, 11-től 17 óráig
 
Helyszín és nyitvatartási idő:
Hoher Markt 3, 1010 Wien
Keddtől vasárnapig és ünnepnapokon 9-től 18 óráig
Zárva: január 1., május 1. és december 25.
 

Információ:

Tel.: (06-1) 430-10-81

Fax: (06-1) 430-10-83

E-mail: aquincum@aquincum.hu


Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár
 
Programok:
 
2012. július 23., hétfő, 20.00
PLEIN AIR KONCERT
 
A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye a Kiscelli Múzeum udvarán
A hangversenyt rossz idő esetén az Óbudai Társaskör nagytermében tartjuk meg.
Művészeti vezető: Rolla János
Közreműködik: Varga Gábor – klarinét
Mendelssohn: C-dúr vonósszimfónia Nr.9
Weber: B-dúr klarinétkvintett Op.34
Debussy: g-moll vonósnégyes (vonószenekari változat) Op.10
Hagyományainkhoz híven, a Liszt Ferenc Kamarazenekar nyári, kiscelli hangversenyein a vonószenekari irodalom népszerű és kevésbé ismert alkotásai is helyet kapnak. Mendelssohn gyermekként írt 12 vonósszimfóniája közül most a C-dúr szólal meg, majd Weber 1815-ben Prágában komponált és igen népszerű klarinétkvintettjének vonószenekari változatát hallhatjuk Varga Gábor, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első klarinétosa szólójával. Végezetül Debussy egyetlen vonósnégyesének, az 1893-ban komponált és Kodályra jelentős hatást gyakorló g-moll kvartettnek átirata hangzik el.
Belépőjegy: 3000 Ft
Az Óbudai Nyár keretében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával
A Liszt Ferenc Kamarazenekar támogatója Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata, az NKA, a NEFMI, az NCA és Szolnok Megyei Jogú Város
        Helyszín: Kiscelli Múzeum udvara (Budapest, III. ker. Kiscelli utca 108.) 
 
        2012. július 19., csütörtök, 18.00-21.00        
      STREET FASHION MÚZEUM DESIGNER AUKCIÓ
 
        A Kiscelli Múzeum időszaki, STREET FASHION MÚZEUM című kiállítása újabb programot ajánl a divat                     szerelmeseinek egy designer aukció keretein belül. Az árverésen a magyar divatszakma legkiemelkedőbb             tervezőitől ruhák és kiegészítők kerülnek kalapács alá. Most te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a divat jelene         a jövő múltjává válhasson! A kikiáltási ár minden egyes darab esetében mindössze 1000- Ft. A programot             személyre szabott stílustanácsadás, sminkbemutató és exkluzív tárlatvezetés színesíti, ezen az estén este 9-        ig látogatható a divatkiállításunk

        2012. július 30., hétfő, 20.00
      PLEIN AIR KONCERT
 
A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye a Kiscelli Múzeum udvarán
A hangversenyt rossz idő esetén az Óbudai Társaskör nagytermében tartjuk meg.
Művészeti vezető: Rolla János
Közreműködik:
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás - hegedű
Bach: c-moll kettősverseny BWV 1060
III. brandenburgi verseny BWV 1048
d-moll kettősverseny BWV 1043

Brahms: B-dúr szextett (vonószenekari változat) Op.18
Sem Kokas Katalint, sem Kelemen Barnabást nem kell bemutatni a közönségnek. A fiatal házaspár évek óta számtalan versenyeredménnyel és telt házas koncerttel bizonyítja, hogy a magyar hegedűiskola még mindig világszínvonalú előadókat képes kinevelni. A program első felében három népszerű Bach concerto csendül fel, míg a szünet után Brahms két vonóshatosa közül az első, az 1860-ban többek között a kiváló magyar hegedűművész Joachim József közreműködésével bemutatott B-dúr.
Belépőjegy: 3000 Ft
Az Óbudai Nyár keretében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával
A Liszt Ferenc Kamarazenekar támogatója Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata, az NKA, a NEFMI, az NCA és Szolnok Megyei Jogú Város
        Helyszín: Kiscelli Múzeum udvara (Budapest, III. ker. Kiscelli utca 108.)
 
 
               
        2012. augusztus 8 - 12.       
      SZIGET FESZTIVÁL
 
        Augusztus 8 és 12 között a 20. jubileumát ünneplő SZIGET fesztivál Múzeumi Negyedében idén először a             Kiscelli Múzeummal is találkozhatnak, minden nap 12 és 21 óra között nyitva tartó sátrunkban. A STREET             FASHION MÚZEUM című kiállításhoz kapcsolódó izgalmas alkotó programokkal, ikonikus ruhákba való                     beöltözéssel és fotózással várjuk az érdeklődőket.
 
        Időszaki kiállítás:
 
        STREET FASHION MÚZEUM - Az utca divatja egykor és ma
      A jelen a jövő múltja!
 
        A Kiscelli Múzeum a www.FashionDays.hu, online divat outlet támogatásával STREET FASHION MÚZEUM -             Az utca divatja egykor és ma címmel kiállítást rendez, amely felidézi száz év utcai viseletét: a hétköznapi             emberek mindennapi öltözködését az 1900-as évek S vonalú sziluettjétől a harangkalapon, a hordószoknyán         és a mini őrületen át egészen a 2010-es évek trendjeiig. A látogató megismerkedhet a múzeum                         gyűjteményének egy-egy korszakra jellemző ruhadarabjával, és képpárokon hasonlíthatja össze a korabeli         és mai utcai viseleteket. Vetítéseken és interjúk során megismerheti a mai utcai divat képviselőit, sőt, aki             szeretné, maga is gyarapíthatja saját divatfotókkal, ereklyékkel a múzeum kortárs gyűjteményét.
        A kiállítás megtekinthető: 2012. augusztus 21.
        hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig.
 
       

      Hullámok hátán - A Danubius Nemzeti Hajós Egylet 150 éves története 

        A Kiscelli Múzeum 2012 tavaszán, a Danubius Nemzeti Hajós egylet által immáron huszonkettedik

        alkalommal megrendezésre kerülő Széchenyi István Emlékversenyhez kapcsolódóan kiállításon mutatja

        be az idén 150 éves egylet, és a budapesti evezős sport történetét. A kiállítás három fő részben, az

        1862-ben megalakult előd, a Pesti Evező és Vitorlás Kör megalapításától az első versenyek

        megszervezéséig, majd a századfordulós virágkortól az egylet 1948-ban történt megszüntetéséig,

        és végül az 1990-es újjáalakulástól napjainkig mutatja be az evezős egyesület történetét.

        A kiállításban az archív fotók, plakátok, könyvek, filmhíradó-részletek és emléktárgyak mellett különböző,

        20. századi verseny- és túrahajókat mutatunk be. A kiállítást tárlatvezetések és

        múzeumpedagógiai programok kísérik, így például az érdeklődők kipróbálhatják, hogy

        milyen "szárazon evezni", azaz beülhetnek egy úgynevezett ergométerbe és gyakorolhatják az

        evezős mozdulatokat.

        A kiállítás megtekinthető: 2012. június 10-ig

                                           
        Állandó kiállítás:
 
A Fővárosi Képtár állandó kiállítása a kiscelli trinitárius kolostor barokk épületében látható. A nagybányai mesterektől és más, a XIX. század végének művészetét jelentősen befolyásoló alkotók műveitől az 1990-es évek művészetéig követi nyomon a magyar művészet legfontosabb tendenciáit és alkotóit. 2011. november 10-től újra látogatható a Fővárosi a 20. század utolsó harmadát és 21. század első éveit reprezentáló kiállítás is. A válogatás természetesen a gyűjteménynek csak egy töredékét mutatja be, de így is átfogó képet ad a magyar művészet fő irányairól a XIX. századtól napjaink képzőművészetéig.

 
       Információ:
       Tel./Fax: (06/1) 368-7917 www.kiscellimuzeum.hu - Kiscelli Múzeum
       Tel./Fax: (06-1) 388-7817 www.http://www.btmfk.iif.hu/ - Fővárosi Képtár

 

BTM Budapest Galéria
 
Időszaki kiállítás:
 
Budapest Kiállítóterem
(1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.)
 
Clorox művek
Stefanovits Péter kiállítása
Megnyitó helyett:
F I N I S S A G E
2012. szeptember 20-án, csütörtök, 17 óra
 
Stefanovits Cloroxszal, fehérítő hatású oxidáló anyaggal maratja ki az anyag fedetlen felületeit. A bizonytalanságnak, a sötétség és világosság elkülöníthetőségének felel meg az alkalmazott technika.
A háztartásokban gyakran használt vegyszer önkéntelenül is a régi, roncsolt, szemcsésen előhívott fotók auráját közvetíti. Az az érzésünk, hogy ezzel a "negatív előhívással" a művész legszemélyesebb gondolatait fogalmazza meg, magánbreviáriumának lapjait teszi láthatóvá. Itt perlekedik, mondja el kétségeit, vallja meg hitét. A bizonytalan, a tünékeny, a rejtőzködő, a titokzatos lesz főszereplővé az ezzel a technikával készült munkáin.
(Pataki Gábor: Stefanovits Péter, Hungart könyvek, kismonográfia, 2011)
Kurátor:Sulyok Miklós
A kiállítás megtekinthető: 2012. augusztus 2., csütörtökön 17 órától 2012. szeptember 23-ig,
hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.
 
DO IT
A tanítás mint alkotás
Bodóczky István kiállítása
"Művészetpedagógiai munkámat reprezentáló kiállításon tanári munkát sajátos művészeti projektként, konceptuális műként mutatom be. Számomra a tanítás művészeti alkotó tevékenység, aminek lényege az alakítás, amely során az alkotó és a médium kölcsönös együtthatásban van egymással, a tanár és a diák állandó interakciója mindkét aktív résztvevőt alakítja, formálja."
"A kiállító térbe függesztett térszerkezet egy konstrukció ("Permanent food") , amelynek szerkezetét erre az alkalomra én hoztam létre. Elképzelésem szerint a rugalmas, törékeny, hálószerű szerkezete utal arra a rögtönzéseknek, változtatásnak is teret adó tervezésre, a folyamatosságra, amit a komolyan vett tanítás is igényel. Felületén azonban sok év alatt összegyűlt képi elemek, számomra inspiráló vagy általam inspirált kép fragmentumok jelennek meg, képeznek kvázi burkot. Ez a térkollázs a kiállítás folyamán is alakul, jelezve azt, hogy nem egy végleges, lezárt műről van szó." Bodóczky István
A kiállítás megtekinthető: 2012. július 29., hétfő kivételével 10-től 18 óráig
 
BTM Budapest Galéria Kiállítóháza
(1036 Budapest, Lajos u. 158.)
 
Vendég a Liget Galéria
from ZERO to ZERO & back
      Kiállítás megnyitó: 2012.július 26.
        SI-LA-GI & AI WEIWEI + SI-LA-GI & E. SZIRAKI + SI-LA-GI & K.ZS. Drölma kiállítása
        Kurátor: Várnagy Tibor
 
Másképp gondolkodik az ember "képekkel" mint szavakkal.
Másképp gondolkodik a befogadó mint az alkotó, mert más információk, élmények
alakították, formázták látásmódját, tudását, személyiséget.
Hasonló okok miatt nehezen megközelíthető, értelmezhető különféle kultúrák gondolkodása,
hiszen nem azonos közösségi raktárból táplálkoznak.
Mivel egész életem egy utazás ezért ezek a folyamatos váltások es találkozások arra
késztettek, hogy bizonyos témákban közös munkákat készítsek, thai, kínai, francia, magyar
művészekkel és Buddhista Mesterekkel.
Régebben úgy gondoltam, hogy bizonyos verbális megközelítési kulcsokat, nézőpontokat
meg kell osztanom a nézőkkel, megkönnyítve ezzel a kiállított darabok értelmezési
lehetőségét. Most inkább saját kíváncsiságomat szeretnem kielégíteni, és azáltal, hogy nem
adok magyarázatot, információt a képekhez, feltételezhetőn nem saját gondolataimat fogom
visszahallani, hanem mások személyes interpretációját fogom megismerni. Sokkal érdekesebb
ez így számomra annak ellenére is, hogy esetleg nem várt félreértésekkel is fogok találkozni a
tartalmat és látványt illetően.
Szilágyi Szabolcs
A kiállítás megtekinthető: 2012. szeptember 2-ig, hétfő kivételével 10-től 18 óráig
 
Kondor Attila: Az emlékezés művészete
"2007-ben és 2008-ban a Római-ösztöndíj hónapjai alatt az antik térszemlélet kortárs művészetben alkalmazható tanulságait kutattam. Az építés és az emlékezés művészete egyaránt a figyelem útjainak a kiművelésén alapszik. Az emlékezés művészete ezáltal a platóni anamnézishez vezet. A lét teljesség feledésének homályát a figyelem oszlatja szét. Festményeim ezért nem érintik a vallásos vagy a társadalmi mítoszokat, hanem a képzőművészet számos lehetősége közül egyfajta gyakorlati elmélyülést kívánnak megvalósítani. Ez párhuzamba hozható a filozófiának azzal a vonulatával, amely a gondolkodást szellemi-lelki gyakorlatként műveli." Kondor Attila
A kiállítás megtekinthető: 2012. július 22., hétfő kivételével 10-től 18 óráig
 
Állandó kiállítás:
 
Varga Imre Kiállítóház
(1033 Budapest, Laktanya u. 7.)
 
Alkotótábor Óbudán
A Fő tér közelében található Kiállítóház 2012 júliusában három turnussal várja a táborozókat. A résztvevők játékos foglakozások keretében ismerkedhetnek meg a köztéri művészet világával, a szobrokon megjelenő történelmi alakokkal, művészekkel, bibliai és mitológiai szereplőkkel. Rengeteg keresgélős játékra, történetírásra, szerepjátékra, fényképek és videó felvételek készítésére is lehet számítani. A Trófea Grill Étterem ebédje után lehetőség lesz pihenni, sportolni, játszani a közeli Harrer sportpályán, az Óbudai-szigeten és esetleg a Margit-szigeten. Délután pedig a táborozók a gyakorlatban is kipróbálhatják a délelőtt elsajátított ismereteket. Szobrokat készíthetnek papírmasé technikával, agyagozhatnak, rajzolhatnak, festhetnek, sőt egyedi esernyőket is terveznek majd. Ha valaki úgy érezné, hogy nem egy művészi alkat, akkor se ijedjen meg. A tábor legtöbb alkotása kis csoportokban készül, így mindenki találhat majd magának segítséget, sőt akár új barátokat is! Péntek délután a táborozók műveik kiállításával és egy bemutatóval várják a szülőket.
 
A három turnus időpontja: július 02 - 06. / 09 - 13. / 16 - 20.
A tábor a 8 - 18 éves korosztálynak szól, a jelentkezőktől függően három korcsoportra osztjuk a részvevőket. A heti program minden nap 9 - 17 óráig tart, de már reggel 8 órától érkezhetnek a gyerekek. A 14 - 18 éveseknek szóló program 10 - 17 óráig tart. A részvételi díj 23 500 Ft, mely tartalmazza az anyagköltségeket, az éttermi ebédet és az uzsonnát.
Érdeklődni és jelentkezni lehet: Tóth Annánál a 0620 566 8084-es telefonszámon vagy a kapcsolat@mail.btm.hu e-mail címen.
 
Varga Imre életmű kiállítása
A Varga Imre gyűjtemény a művész életművével, szobraival, köztéri szoborvázlataival, rajzaival, érmeivel és egyéb alkotásaival ismertet meg. Varga Imre (Siófok, 1923) a szobrászat minden ágában aktív alkotó. Munkássága az egész világon ismert, hiszen nem csak Európában, hanem a tengerentúli országokban is köztéri szobrai kerültek felállításra. A művész életének eddigi munkássága teljes egészében áttekinthető a Laktanya utcában lévő épületben, ahol magával a művésszel is folyamatosan találkozhatunk. 
 
Szeptembertől ismét szeretettel várjuk azokat a diákokat, és pedagógusokat, akik továbbra is  szeretnék rajzórájukat  a Varga Kiállítóház kertjében, vagy termeiben megtartani.
Helyszín: BTM-Budapest Galéria Varga Imre Kiállítóház (1033, Budapest, Laktanya utca 7.)
 
 
 
Keresse a BTM-et a Facebook-on!
Örülnénk, ha like-olna!