Vármúzeum

 

Éves bérlet
Vegyen a Budapesti Történeti Múzeum összes intézményébe érvényes bérletet!

Az éves bérlet a Budapesti Történeti Múzeum  kiállítóhelyeinek állandó és időszaki kiállításaira nyitvatartási időben, korlátlan számú belépést biztosít az érvényességi idő alatt. A bérlet vásárlás időpontjától számított 1 évig érvényes.

Részletek: http://www.btm.hu/?q=aktualis

 

Programok:

  

2012. március 4., vasárnap 15.30

Tárlatvezetés

A múzeumi belépőjegy megvásárlásával ingyenes tárlatvezetést tartunk az "Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon" című kiállításon. Gyülekező a kiállítás bejáratánál.

 

2012. március 11., vasárnap 15.30

Tárlatvezetés

A múzeumi belépőjegy megvásárlásával ingyenes tárlatvezetést tartunk az "Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon" című kiállításon. Gyülekező a kiállítás bejáratánál.

 

2012. március 18., vasárnap 15.30

Tárlatvezetés

A múzeumi belépőjegy megvásárlásával ingyenes tárlatvezetést tartunk az "Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon" című kiállításon. Gyülekező a kiállítás bejáratánál.

 

2012. március 21., szerda 17 óra

Szabadegyetemi előadás

Hogyan lett Budából a középkori Magyarország fővárosa?

Előadó: Dr. Spekner Enikő történész, muzeológus

Belépés: ingyenes!!!

 

2012. március 25., vasárnap 15.30

Tárlatvezetés

A múzeumi belépőjegy megvásárlásával ingyenes tárlatvezetést tartunk az "Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon" című kiállításon. Gyülekező a kiállítás bejáratánál.

 

Időszaki kiállítások:

 

Kiállítás megnyitó: 2012. március 20., kedd, 15.30

Múzsák a teátrum téren - 200 éve nyílt meg a pesti Német Színház (1812-1849)

Kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban az Országos Széchényi Könyvtárral közös rendezésben
 

1812. február 9-én nyílt meg a Pesti Német Színház a mai Vörösmarty téren Kotzebue két darabjával, melyekhez Beethoven komponált zenét. Építésének gondolata II. József idején merült fel, Pest előtérbe kerülésével és a polgári társadalom növekvő kulturális igényei miatt. Közép-Európa akkori legnagyobb méretű színházépülete Johann Aman osztrák építész tervei szerint, Pollack Mihály vezetésével épült fel. A 3500 nézőt befogadó nézőtér elsősorban zenés darabok, operák bemutatására tette alkalmassá, de prózai színműveket is játszottak itt - német nyelven. Sok magyar művész is fellépett benne, sőt Erkel Ferenc is karnagya volt. 1847-ben a színház leégett, majd az Erzsébet téren működött 1853-1869 között.

A kiállítás Németország Külképviseletének támogatásával valósul meg, annak jegyében, hogy 20 éve írta alá a Német Szövetségi Köztársaság és a Magyar Köztársaság az európai partnerségről és baráti együttműködésről szóló szerződést.

A kiállítás megtekinthető: 2012. szeptember 30.

http://www.btm.hu/?q=pnsz

       
        Ezen a héten zár!
       100 éves az Eötvös collegium

100 éves az Eötvös collegium Alpár Ignác által tervezett épülete. A kiállítás az épületet, valamint az intézmény történetét mutatja be műtárgyak és dokumentumok segítségével.

A kiállítás megtekinthető: 2012. március 4-ig.

http://www.btm.hu/old/varmuzeum/idoszaki/eotvos/eotvos.htm

 

Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon

A 19. század első felének bútorművészete több mint egy évszázada töretlen közkedveltségnek örvend hazánkban és Közép-Európában.

Kiállításunk e napjainkig népszerű és széles körben keresett stílusok sokarcúságának és váltakozásának, valamint eredetének és elterjedési útjának bemutatására vállalkozik.

A korszak legjellemzőbb bútorfajtái és formái mellett teret kapnak a kiállításban a korszak órái, zongorái, céhládái, amelyek mind az asztaloskultúra magas színvonalának bizonyítékai.

A kiállítás egyik szenzációja a Papnövelde utcai Arany Oroszlán patika 1939-ben átalakított, majd 1951-ben államosított berendezésének visszaállítása a biedermeier kori állapotába.

A kiállítás megtekinthető: 2012. április 1-ig.

http://www.btm.hu/old/varmuzeum/idoszaki/bieder/bieder.htm

 

Minden korosztálynak szóló múzeumpedagógiai programkínálatunkat keresse honlapunkon: http://www.btm.hu/varmuzeum/fooldal/varmuzeum.htm

 

Baráti Kör

Megalakult a Budapesti Történeti Múzeum Baráti Kör Egyesület, melynek alapszabályban lefektetett célja, a múzeum ismeretterjesztő tevékenységének segítése, a BTM iránt érdeklődők összefogása. Az  Egyesületet a Fővárosi Törvényszék,  2012 január 27-én kelt végzésével, közhasznú társadalmi szervezetté nyilvánította. A közhasznúvá nyilvánítással a Baráti Kör kedvezőbb jogi és anyagi feltételek között végezheti munkáját, és a tevékenységét segítő szervezetek és magánszemélyek is jelentős adókedvezményben részesülhetnek
Ezúton is hívunk és várunk minden érdeklődőt - akár rendes-, akár pártoló tagként - a Budapesti Történeti Múzeum Baráti Kör Egyesület tagjainak sorába! Az Egyesület Alapszabálya megtekinthető itt:
http://www.btm.hu/?q=barati_kor

 

Örömmel értesítjük, Önöket, hogy március 1-jétől a nyári nyitvatartási időszak megkezdődik, ezért múzeumunk október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 órától 18 óráig tart nyitva.

http://www.btm.hu/old/varmuzeum/fooldal/varmuzeum.htm

 


Aquincumi Múzeum

 

2012. március 1-jétől a Kiállítási épületben újra látogathatók a kiállítások

 

Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár

 

Programok:

 

2012. március 3. szombat, 19 óra
KONCERT

CUSTOS CONSORT (Szászvári Sándor: viola da gamba,  Győri István: lant és barokk gitár,
Ölveti Mátyás: viola da gamba)

Népszerű variációk a barokkban

Műsoron:

T. Merula:  Chaconne
N. Matteis:  Diverse bizzarie
                  Sopra la Vecchia Sarabanda o pur ciaccona
C. Merulo: La Pighetta
A. Falconieri: Battalla Jeromos csatája a sátánnal
  Chaccone
D. Ortiz: Ricercadas
Faronel: Ground (division viol 1688)
Ste. Colombe: Chacconne szóló viola da gambára
Ste. Colombe: Chacconne raportée
M. Marais: G-dúr chaconne no. 82.

 
        Helyszín: Kiscelli Múzeum Budapest, III. Kiscelli u. 108.

Belépőjegyek válthatók a helyszínen és Interneten:
Felnőtt jegy:    1 500 Ft
Diák és nyugdíjas jegy:  1 100 Ft
Interneten:
info@szaszvarosi.hu mailcímen.
Az Interneten rendelt jegyek a helyszínen vehetők át.

 

Időszaki kiállítás:

 

        TEMPLOMTÉR
 

Sugár János
Tűz a múzeumban - installáció akció

A  csőcselék emlékművében a  rengeteget idézett, de megjelenítéseiben mindig feljavított, nagy, rusztikus kő gondolata most egy nem-emlékmű formájában jelenik meg, és inkább zavart okoz, mintsem teljesítené az emlékművektől elvárt kiismerhető színpadiasságot. Emiatt válhat egy feldolgozatlan múlt általános jelképévé is. A torkunkat fojtogató elhallgatás a nagy, jeltelen, néma forma, egy félelemből, önfelmentésből és reményből gyúrt gombóc. A mű Budapest azon pontjára kerül, ahol az 1956-ban a ledöntött Sztálin szobor fejét a "csőcselék" hagyta, és ahol a hatalom által használt "szabad népet" szimplán "a népre" cserélte.

A kiállítás megtekinthető: 2012. március 18-ig.
http://www.btmfk.iif.hu/

 

        Eike
        Színsávok / Dombormű variációk
        Installáció, akció
        A kiállítás megtekinthető: 2012. március 29 - május 6.
       
        ORATÓRIUM
       
        2012. március 2., péntek 18 óra 
        Kiállítás megnyitó
        Szamódy Zsolt Olaf
        Az erőd bevétele és kiadása fotókiállítás
        Az elmúlt 20 évben a Monostori Erőd - a fejlesztés, a lehetőségek új kihasználása miatt - sokat változott.
        Szamódí Zsolt új és új komáromi felvételei azt tanúsítják és rögzítik, hogy hogyan lesz esetenként  szegényebb egy-egy nagy múltú történelmi jelentőségű, a tájjal együtt lélegző építészeti együttesünk.
        Az erőd-bevételek és az erőd-kiadások egyenlege csak a fotóművészeti rovatban pozitív. Wehner Tibor        
        A kiállítás megtekinthető: 2012. április 1-jéig
       
        Újra látogatható a Fővárosi Képtár állandó kiállításának a 20. század utolsó harmadát és 21.       század első éveit reprezentáló része.
 


 


BTM Budapest Galéria

 

Időszaki kiállítás:

 

2012. március 8-án, csütörtökön 17 órakor
Kiállítás megnyitó

Napló - 2011
Szilágyi Bernadett szobrászművész kiállítása

A kiállítás öt kisplasztika sorozatot ölel fel, amelyek az elmúlt három évben készültek. A tárlat meghatározó munkája a 2011-es Napló - a mulandóság cáfolatául című, vegyes technikával készült, kísérletező szellemű sorozat. A 2011-ben hatvanadik életévét betöltő művész az év 365 napjáról szóló vizuális naplója nap, mint nap megkísérli megragadni a múló időt. A teljes alkotói szabadság örömével készült alkotások a napi történéseken túl a művész érzelmi és gondolati belső utazásainak lenyomatai. A kiállítás anyagát a Forma-nyelv szótár, az Ördöglakat-készlet, a Zászló-variációk, és a Kokárda-variációk című bronz kisplasztika sorozat teszi teljessé.

A kiállítást megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész
A kiállítás megtekinthető: 2012. április 8-ig.

Helyszín: BTM-Budapest Galéria Kiállítóháza (1036 Budapest, Lajos utca 158.)

http://budapestgaleria.hu/index.php?akt_menu=97

 

KONSTRUKCIÓ és PARADIGMA

Kortárs norvég  iparművészet a Budapest Kiállítóteremben 2012. február 28-tól április 1-jéig.
A Paradigma  című kiállítás 18 norvég művész alkotásaiból áll, akik üveggel, kerámiával és fémekkel dolgoznak. A Paradigma olyan művészeket vonultat fel, akik az anyagok és a technikák ismeretét ugyanúgy alkalmazzák, mint a tartalmat és a jelentést. Más szóval, továbbviszik a technikai fejlesztés azon hagyományát, amely az új létrehozására és a kísérletezésre helyezi a hangsúlyt.
A kiállítás második része  a Konstrukció címet kapta, és ez lett a  kurátori koncepció alapja is. A kiállítás 16 olyan művészt mutat be, akik a konstrukció elvét különböző módon közelítik meg, és  leginkább fát és textilt használnak. Egy közös vonásuk van, hogy kifejlesztették saját egyéni módszerüket, hogy megalapozzák formai, szerkezeti és szervezeti alapjait vizuális kifejezésmódjuknak. A kiállítás különböző felfogású művek variációit mutatja be a formális konceptuális kifejezéstől, néhányuknál erős tradicionális gyökerekig,  míg mások experimentálisabbak, de mégis mindannyian az iparművészet hagyományaira építenek.

A kiállítás megtekinthető: 2012. április 1-jéig

Helyszín: Budapest Kiállítóterem (Budapest, V. Szabad sajtó út 5.)

http://budapestgaleria.hu/index.php?akt_menu=92

 

Állandó kiállítás

 

Varga Imre egyre gazdagodó életmű kiállítása

A Varga Imre gyűjtemény a művész életművével, szobraival, köztéri szoborvázlataival, rajzaival, érmeivel és egyéb alkotásaival ismertet meg. Varga Imre (Siófok, 1923) a szobrászat minden ágában aktív alkotó. Munkássága az egész világon ismert, hiszen nem csak Európában, hanem a tengerentúli országokban is köztéri szobrai kerültek felállításra. A művész életének eddigi munkássága teljes egészében áttekinthető a Laktanya utcában lévő épületben, ahol magával a művésszel is folyamatosan találkozhatunk.  

       Szeptembertől ismét szeretettel várjuk azokat a diákokat, és pedagógusokat, akik továbbra is  szeretnék rajzórájukat  a Varga Kiállítóház kertjében, vagy termeiben megtartani.
Helyszín: BTM-Budapest Galéria Varga Imre Kiállítóház (1033, Budapest, Laktanya utca 7.)

http://budapestgaleria.hu/index.php?akt_menu=103

 

 

 

Keresse a BTM-et a Facebook-on!

Örülnénk, ha like-olna!

www.facebook.com/BudapestiTortenetiMuzeum