Vármúzeum

 

Programok:

 

2012. február  22., szerda 17 óra

Szabadegyetemi előadás

Az újkori főváros szimbolikus építményei a királyi palotától a parlamentig

Előadó: dr. Farbaky Péter művészettörténész, főigazgató-helyettes

Belépés: ingyenes!!!

 

Tárlatvezetés

2012. február 26-ig minden vasárnap 15.30-kor tárlatvezetést tartunk az Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon című kiállításban. 

 

Új állandó kiállítás:

 

Budapest - fény és árnyék

A főváros 1000 éves története

A kiállítás az időrendet követve, a múzeum legfontosabb műtárgyait felsorakoztatva, a XXI. század technikai vívmányait alkalmazva mutatja be Budapest történetét az antik előzményektől a rendszerváltásig. A látogatók a  Dunához hasonlóan kanyargó folyosón „úszhatják végig” a várostörténet időfolyamát.

http://www.btm.hu/varmuzeum/idoszaki/fenyesarnyek/fenyesarnyek.htm

 

Időszaki kiállítások:

       
        100 éves az Eötvös collegium

100 éves az Eötvös collegium Alpári Ignác által tervezett épülete. A kiállítás az épületet, valamint az intézmény történetét mutatja be műtárgyak és dokumentumok segítségével.

A kiállítás megtekinthető: 2012. március 30-ig.

http://www.btm.hu/varmuzeum/idoszaki/eotvos/eotvos.htm

 

Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon

A 19. század első felének bútorművészete több mint egy évszázada töretlen közkedveltségnek örvend hazánkban és Közép-Európában.

Kiállításunk e napjainkig népszerű és széles körben keresett stílusok sokarcúságának és váltakozásának, valamint eredetének és elterjedési útjának bemutatására vállalkozik.

A korszak legjellemzőbb bútorfajtái és formái mellett teret kapnak a kiállításban a korszak órái, zongorái, céhládái, amelyek mind az asztaloskultúra magas színvonalának bizonyítékai.

A kiállítás egyik szenzációja a Papnövelde utcai Arany Oroszlán patika 1939-ben átalakított, majd 1951-ben államosított berendezésének visszaállítása a biedermeier kori állapotába.

A kiállítás megtekinthető: 2012. április 1-ig.

http://www.btm.hu/varmuzeum/idoszaki/bieder/bieder.htm

 

 

 

Minden korosztálynak szóló múzeumpedagógiai programkínálatunkat keresse honlapunkon: http://www.btm.hu/varmuzeum/fooldal/varmuzeum.htm

 

 


Aquincumi Múzeum

 

Tisztelt Látogatók!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Aquincumi Múzeum december 16. és február 29. között technikai okok miatt zárva tart!

Ez idő alatt az Európai Uniós támogatású Pannonia Provincia Program építési munkái zajlanak!
 


Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár

 

Programok:

 

2012. február 2-án 16.00

Könyvbemutató

"Jovián" címen megjelent kötet bemutatója

 

A beszélgetés résztvevői:

Jovián György festőművész

Muladi Brigitta művészettörténész,

Faur Zsófia a Ráday Galéria és Kiadó vezetője

 

A beszélgetést vezeti:

Simon Magdolna művészettörténész

 

Időszaki kiállítás:

 

        LX -  Jovián György Munkácsy-díjas festőművész kiállítása
         „… munkáiban megfogalmazódnak a világon zajló sokirányú (szociális, politikai, ökológiai, kulturális)                    válságszituáció keltette változások negatív hatásai is. Legújabb sorozatában az ember mindennapjainak                 „mellékterméke” a szemét jelenik meg, mint a „földet” beborító új anyag. A lépcső (2008-2009) című  művén         egy alvó hajléktalant – ismét embert ábrázol, számkivetetten, az utcán heverve, nem megkülönböztetve egy         szemétkupactól. A történet összeért, a festő az egykori éltető mitikus, szakrális közeg helyett most egy                 rideg, az embert magából kitaszító várost fest fel, sötét, szürkés, barnás tónusokkal. A „Szép új világ” képe         riasztóbb, mint valaha.” /részlet Muladi Brigitta művészettörténész megjelenésre váró Jovián György                     monográfiájából/
        A kiállítás kurátora: Simon Magdolna művészettörténész
        A kiállítás megtekinthető 2012. február 15-ig
 
        ifj FICZEK FERENC

grafika
A kiállítást rendezője: Mattyasovszky Zsolnay Péter

A kiállítás megtekinthető: 2012. február 19-ig

http://www.btmfk.iif.hu/2011.html#JOVIÁN GYÖRGY XL
 

2012. február 23.

Kiállítás megnyitó

Sugár János
Tűz a múzeumban - installáció akció

A kiállítás megtekinthető: 2012.
http://www.btmfk.iif.hu/2011.html#JOVIÁN GYÖRGY XL

 

Újra látogatható a Fővárosi Képtár állandó kiállításának a 20. század utolsó harmadát és 21. század első éveit reprezentáló része.

 

http://www.btmfk.iif.hu/

 

 


BTM Budapest Galéria

 

Időszaki kiállítás:

 

 Gink Judit (1953-2009) emlékkiállítása

 „Legalább kétféle Gink Judit van – s ezek kombinációi –, az ironikus, száraz, kiszámított és szigorú, s ezzel szemben a lírai lágy, hogy úgy ne mondjuk, érzelmes.  …
…  A pályafutás későbbi időszakában látszólag lágyabb, s talán artisztikusabb formák foglalkoztatták. Virágok, indák, kanyargó kacsok, kicsiny terítők kollázsa, rózsák tövissel, dróttal. A felszíni elsődleges hatások mögött fájdalom s szenvedés rejtőzik, a Millefleurs idilli hervadt növényformái mögött-alatt drótszál erek húzódnak, a Rosarium koszosszürke padlóján letépett rózsák és rózsalevelek hevernek, Az idill egyre sötétebb, a Rosenhain három képtábláján már vaspor, drót és talált tárgyként valami sötét textil keveredik, míg eljut rózsa drótfüggönyeihez melyben ezernyi stilizált virág szövődik össze láncszerűen zizegő, többrétegű felületté.
Gink Judit pályafutásában az a lenyűgöző, hogy élete és művészete nem különül egymástól, képességei és művei mindig önmagát is jelentik. Ritkán forr össze ennyire művész és művészete eggyé és azonossá.”
Fitz Péter

A kiállítás megtekinthető: 2012. február 19-ig.

Helyszín: Budapest Kiállítóterem Budapest, V. Szabad sajtó út 5.

www.budapestgaleria.hu

 

2012. február 28-án 17.30
Kiállítás megnyitó

KONSTRUKCIÓ és PARADIGMA

Kortárs norvég  iparművészet a Budapest Kiállítóteremben 2012. február 28-tól április 1-jéig.
A Paradigma  című kiállítás 18 norvég művész alkotásaiból áll, akik üveggel, kerámiával és fémekkel dolgoznak. A Paradigma olyan művészeket vonultat fel, akik az anyagok és a technikák ismeretét ugyanúgy alkalmazzák, mint a tartalmat és a jelentést. Más szóval, továbbviszik a technikai fejlesztés azon hagyományát, amely az új létrehozására és a kísérletezésre helyezi a hangsúlyt.
A kiállítás második része  a Konstrukció címet kapta, és ez lett a  kurátori koncepció alapja is. A kiállítás 16 olyan művészt mutat be, akik a konstrukció elvét különböző módon közelítik meg, és  leginkább fát és textilt használnak. Egy közös vonásuk van, hogy kifejlesztették saját egyéni módszerüket, hogy megalapozzák formai, szerkezeti és szervezeti alapjait vizuális kifejezésmódjuknak. A kiállítás különböző felfogású művek variációit mutatja be a formális konceptuális kifejezéstől, néhányuknál erős tradicionális gyökerekig,  míg mások experimentálisabbak, de mégis mindannyian az iparművészet hagyományaira építenek.

Megnyitja: Őexc. Siri Ellen Sletner nagykövet és
Zsigmond Attila igazgató, iparművész

A kiállítás megtekinthető: 2012. április 1-jéig

Helyszín: Budapest Kiállítóterem Budapest, V. Szabad sajtó út 5.

www.budapestgaleria.hu

 

Állandó kiállítás

 

Varga Imre egyre gazdagodó életmű kiállítása

 

A Varga Imre gyűjtemény a művész életművével, szobraival, köztéri szoborvázlataival, rajzaival, érmeivel és egyéb alkotásaival ismertet meg. Varga Imre (Siófok, 1923) a szobrászat minden ágában aktív alkotó. Munkássága az egész világon ismert, hiszen nem csak Európában, hanem a tengerentúli országokban is köztéri szobrai kerültek felállításra. A művész életének eddigi munkássága teljes egészében áttekinthető a Laktanya utcában lévő épületben, ahol magával a művésszel is folyamatosan találkozhatunk.  

       Szeptembertől ismét szeretettel várjuk azokat a diákokat, és pedagógusokat, akik továbbra is  szeretnék rajzórájukat  a Varga Kiállítóház kertjében, vagy termeiben megtartani.
Helyszín: BTM-Budapest Galéria Varga Imre Kiállítóház (1033, Budapest, Laktanya utca 7.)

www.budapestgaleria.hu

 

A BTM-Budapest Galéria Kiállítóháza (1036 Budapest, Lajos u. 158.) 2012. március 8-án Szilágyi Bernadett szobrászművész kiállíátásával nyit.

 

 

Keresse a BTM-et a Facebook-on!

Örülnénk, ha like-olna!

www.facebook.com/BudapestiTortenetiMuzeum