Vármúzeum

 

Programok:

 

2012. január 25., szerda, 17 óra

Szabadegyetemi előadás

Város felfedezők. Riporterek, társadalomtudósok, antropológusok és a 19-20. századi modern nagyváros Előadó: Perényi Roland művészettörténész

Belépés ingyenes!!!

 

Új állandó kiállítás:

 

Budapest - fény és árnyék

A főváros 1000 éves története

A kiállítás az időrendet követve, a múzeum legfontosabb műtárgyait felsorakoztatva, a XXI. század technikai vívmányait alkalmazva mutatja be Budapest történetét az antik előzményektől a rendszerváltásig. A látogatók a  Dunához hasonlóan kanyargó folyosón „úszhatják végig” a várostörténet időfolyamát.

 

Időszaki kiállítások:

       
        100 éves az Eötvös collegium

100 éves az Eötvös collegium Alpári Ignác által tervezett épülete. A kiállítás az épületet, valamint az intézmény történetét mutatja be műtárgyak és dokumentumok segítségével.

A kiállítás megtekinthető: 2012. március 30-ig.

 

Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon

A 19. század első felének bútorművészete több mint egy évszázada töretlen közkedveltségnek örvend hazánkban és Közép-Európában.

Kiállításunk e napjainkig népszerű és széles körben keresett stílusok sokarcúságának és váltakozásának, valamint eredetének és elterjedési útjának bemutatására vállalkozik.

A korszak legjellemzőbb bútorfajtái és formái mellett teret kapnak a kiállításban a korszak órái, zongorái, céhládái, amelyek mind az asztaloskultúra magas színvonalának bizonyítékai.

A kiállítás egyik szenzációja a Papnövelde utcai Arany Oroszlán patika 1939-ben átalakított, majd 1951-ben államosított berendezésének visszaállítása a biedermeier kori állapotába.

A kiállítás megtekinthető: 2012. április 1-ig.

 

Minden korosztálynak szóló múzeumpedagógiai programkínálatunkat keresse honlapunkon: http://www.btm.hu/varmuzeum/fooldal/varmuzeum.htm

 

 


Aquincumi Múzeum

 

Tisztelt Látogatók!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Aquincumi Múzeum december 16. és február 29. között technikai okok miatt zárva tart!

Ez idő alatt az Európai Uniós támogatású Pannonia Provincia Program építési munkái zajlanak!
 


Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár

 

Időszaki kiállítás:

 

ifj FICZEK FERENC

grafika
A kiállítást rendezője: Mattyasovszky Zsolnay Péter

A kiállítás megtekinthető: 2011. november 11.– 2012. január 15.

 

2011. december 15-én 18 óra

        LX
        Jovián György Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitója
         „… munkáiban megfogalmazódnak a világon zajló sokirányú (szociális, politikai, ökológiai, kulturális)                    válságszituáció keltette változások negatív hatásai is. Legújabb sorozatában az ember mindennapjainak                 „mellékterméke” a szemét jelenik meg, mint a „földet” beborító új anyag. A lépcső (2008-2009) című  művén         egy alvó hajléktalant – ismét embert ábrázol, számkivetetten, az utcán heverve, nem megkülönböztetve egy         szemétkupactól. A történet összeért, a festő az egykori éltető mitikus, szakrális közeg helyett most egy                 rideg, az embert magából kitaszító várost fest fel, sötét, szürkés, barnás tónusokkal. A „Szép új világ” képe         riasztóbb, mint valaha.” /részlet Muladi Brigitta művészettörténész megjelenésre váró Jovián György                     monográfiájából/
        A kiállítás kurátora: Simon Magdolna művészettörténész
 
        A kiállítás megtekinthető 2012. február 15-ig
 

Újra látogatható a Fővárosi Képtár állandó kiállításának a 20. század utolsó harmadát és 21. század első éveit reprezentáló része.

 

BTM Budapest Galéria

 

Időszaki kiállítás:

        Varga Imre egyre gazdagodó életmű kiállítása

A Varga Imre gyűjtemény a művész életművével, szobraival, köztéri szoborvázlataival, rajzaival, érmeivel és egyéb alkotásaival ismertet meg. Varga Imre (Siófok, 1923) a szobrászat minden ágában aktív alkotó. Munkássága az egész világon ismert, hiszen nem csak Európában, hanem a tengerentúli országokban is köztéri szobrai kerültek felállításra. A művész életének eddigi munkássága teljes egészében áttekinthető a Laktanya utcában lévő épületben, ahol magával a művésszel is folyamatosan találkozhatunk.  

 

A Nemzetközi Kepes Társaság az egyetemes kutatási eredmények bemutatását, felhasználását, művészeti alkotó és kutatási programoknak támogatását kívánja megvalósítani.

Tagjaink művészek, tudósok, kutatómérnökök egyaránt, 85-en, 14 országból.
 

 

Három kiállítás kapcsolódik össze:
 

1.     A Nemzeközi Kepes Társaság központi, 35 művész műveit bemutató kiállítása

        (kísérleti fotók, lentikuláris felvételek, anamorf grafikák, kinetikus munkák, festmények,                         kisplasztikák stb.) 
  
      A kiállítás megtekinthető: 2012. január 15. 
        Helyszín: (Budapest Galéria Budapest, V. Szabadsajtó út 5.) 2

 

2.     NKT Nemzetközi Fényműhelyének a kiállítása 

        elsötétíthető teremben, elsősorban fényművészeti munkákkal-fényinstallációk, lumineszenciára             érzékeny festmények, hologramok,stb.

        Helyszín: („noMADE Galéria  VI. Anker köz-2-4 )    

 

3.     4  német kinetikus és fényművész kiállítása

        Kiállítók: Kerstin Ergenzinger, Mischa Kuball, Michael Bleyenberg, Wolfgang Plöger

        Helyszín: „A 22-Galéria”  VII.. Akácfa utca 22.

 

 

       Gink Judit emlékkiállítása

        „Legalább kétféle Gink Judit van – s ezek kombinációi –, az ironikus, száraz, kiszámított és szigorú,         s ezzel szemben a lírai lágy, hogy úgy ne mondjuk, érzelmes.  …
       …  A pályafutás későbbi időszakában látszólag lágyabb, s talán artisztikusabb formák                             foglalkoztatták. Virágok, indák, kanyargó kacsok, kicsiny terítők kollázsa, rózsák tövissel, dróttal. A         felszíni elsődleges hatások mögött fájdalom s szenvedés rejtőzik, a Millefleurs idilli hervadt                 növényformái mögött-alatt drótszál erek húzódnak, a Rosarium koszosszürke padlóján letépett             rózsák és rózsalevelek hevernek, Az idill egyre sötétebb, a Rosenhain     három  képtábláján már vaspor, drót és talált tárgyként valami sötét textil keveredik, míg eljut Rózsa rózsa drótfüggönyeihez, melyben ezernyi stilizált virág szövődik össze láncszerűen zizegő, többrétegű felületté. Gink Judit pályafutásában az a lenyűgöző, hogy élete és művészete nem különül egymástól, képességei és művei mindig önmagát is jelentik. Ritkán forr össze ennyire művész és művészete  eggyé és azonossá.” Fitz Péter

        A kiállítás megtekinthető: 2012. január 19 -  február 19.

        Helyszín: Budapest Galéria Budapest, V. Szabadsajtó út 5.

 

       Szeptembertől ismét szeretettel várjuk azokat a diákokat, és pedagógusokat, akik továbbra is  szeretnék rajzórájukat  a Varga Kiállítóház kertjében, vagy termeiben megtartani.
Helyszín: BTM-Budapest Galéria Varga Imre Kiállítóház (1033, Budapest, Laktanya utca 7.)

 

A BTM-Budapest Galéria Kiállítóháza (1036 Budapest, Lajos u. 158.) 2012. április 1-ig zárva tart.

 

Minden Kedves Látogatónknak meghitt ünnepeket
és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

 

Keresse a BTM-et a Facebook-on!

Örülnénk, ha like-olna!

www.facebook.com/BudapestiTortenetiMuzeum